Winter Arnhem van 8 december t/m 7 januari:

gezelligheid, sfeer en muziek

Van 8 december tot en met 7 januari beleeft de Arnhemse binnenstad weer een oergezellige, sfeervolle wintermaand vol winterse evenementen, muzikale optredens, de ‘grootste Kerstmarkt van het Oosten’ en een echte schaatsbaan tijdens het jaarlijkse Winter Arnhem. Ondernemers, culturele instellingen en Gemeente Arnhem willen jou in de Arnhemse binnenstad een onvergetelijk winterfeest laten beleven. Het hele stadscentrum wordt sfeervol aangekleed en verlicht met spiksplinternieuwe sfeerverlichting in de winkelstraten.

De muze van Arnhem

“Heb jij ze ooit gezien de wonderschone vrouwen in het Lauwersgrachtpark, langs de Jansbuitensingel en de Velperbinnensingel? Tijdens Winter Arnhem ontwaakt het sprookje van de Muzen en het Hertje van Arnhem. Een maand lang wandelt hij door de door de stad langs de wonderlijke, winterse evenementen. Bij de opening van de Jansbeek kust hij de Muze wakker en op 6 januari tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Gelders Orkest wordt de Muze teruggegeven aan Musis voordat ze weer in haar diepe winterslaap valt.

De muze wordt vergezeld door het ‘Arnhems hert’, een verwijzing naar het omringende groen en natuur in en rond de stad. Het hert ontdekt de stad. Hij gaat langs bij de ondernemers, in theaters, winkels, horecagelegenheden. De gezelligste en meest onvergetelijke momenten in deze donkere tijd van het jaar beleef je tijdens Winter Arnhem.

Bekijk het volledige programma van Winter Arnhem op winterarnhem.nl

De Arnhemse Jansbeek gaat weer stromen!

Verlichting, theater en muziek: op vrijdag 8 december om 19.00 uur wordt de nieuw aangelegde Sint Jansbeek in het centrum van Arnhem symbolisch overhandigd aan de stad. Via een sprookjesachtig spoor van licht en theateracts wordt de beek gevolgd van de Beekstraat naar de waterval aan de Rijn. De verlichting en de theateracts zijn ook op zaterdagmiddag 9 december te bewonderen. Én je kunt de lift van de Eusebiuskerk op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur gratis gebruiken. Zo kun je de beek ook van boven bekijken.

Ontstaansgeschiedenis onder de grond gestopt
In de negentiende eeuw verdween de beek in de groeiende stad. Hiermee werd ook een belangrijk deel van Arnhems ontstaansgeschiedenis onder de grond gestopt. Het opnieuw zichtbaar maken van de beek is een lang gekoesterde wens, die nu in vervulling is gegaan. Met het zichtbaar maken van de Jansbeek wordt een verbinding gemaakt tussen de binnenstad en de Rijn. De ‘nieuwe’ zuidelijke binnenstad heeft een duidelijke link met het verleden.

Verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink: “Ik ben ongelooflijk trots op de mannen en vrouwen die de afgelopen drie jaar aan dit deel van de stad hebben gewerkt. Het was topsport om zo’n ingewikkelde klus uit te voeren, terwijl het leven in de binnenstad gewoon doorging en de winkels open bleven. Ik ben het projectteam en de bouwvakkers grote dank verschuldigd, maar ook de bewoners en ondernemers in de binnenstad. Ik ben enorm trots op iedereen die hieraan heeft bijgedragen en hoop dat heel Arnhem trots is op dit nieuwe, historische deel van de binnenstad.”

Vitessebrug
De Vitessebrug over de Sint Jansbeek, door de voetbalclub aan de stad geschonken vanwege haar 125-jarig bestaan, wordt onthuld op zaterdagmiddag 9 december. Dat gebeurt in aanwezigheid van (oud)-spelers van Vitesse, mascotte Vito en Hertog, de roofvogel van Vitesse. Verder organiseert Het Gilde speciale Jansbeekwandelingen en worden extra rondleidingen langs de projecten in de zuidelijke binnenstad georganiseerd. Het carillon van de Eusebiuskerk speelt delen uit ‘Watermusic’ van Händel, als eerbetoon aan de beek. In het Erfgoedcentrum in Rozet kun je een jaar lang een expositie over de Sint Jansbeek bezoeken.
Bekijk het programma>>>

Grootste Kerstmarkt van het Oosten

Ervaar de magie van de Arnhemse binnenstad tijdens de Grootste Kerstmarkt van het Oosten op 17 december. Dan keert het gezelligste ‘Ernemse’ evenement van het jaar weer terug. Shopliefhebbers kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur struinen door de winkelstraten, gevuld met kerstkramen vol met prachtige aanbiedingen.

Levende kerststal
Ook aan de jongste bezoekers is gedacht. Zij kunnen een rondje schaatsen op de ijsbaan op de Jansplaats of Rudolph het rendier aaien bij de levende kerststal op het Brouwersplein. De kerstsfeer zit er goed in met live muziek en vrolijke kerstacts op verschillende hoeken van de winkelstraten.

Warm jezelf op met warme chocolademelk bij de vele horecagelegenheden die Arnhem rijk is of tref elkaar aan het einde van de dag voor glühwein en een hapje in de stad waar de kerstlampjes nog volop branden.

De Grootste Kerstmarkt van het Oosten vind je verspreid over het centrum van Arnhem, in samenwerking met de ondernemers van Brouwersplein, Koningstraat, de 7 Straatjes, Bakkerstraat, Rozetkwartier, Jansplaats, Jansplein, Weverstraat, Wezenstraat en Bovenbeekstraat.

Wat is een winterfeest zonder schaatsbaan?

Net als voorgaande jaren is het de ondernemers rond de Jansplaats weer gelukt om een echte schaatsbaan mogelijk te maken. Jansplaats Schaatsplaats is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

De organisatie van Jansplaats Schaatsplaats is in handen van belangenvereniging Jansplaats. In samenwerking met het Astrum College nemen sportieve studenten de dagelijkse gang van zaken voor hun rekening.

De belangenvereniging doet eveneens een beroep op vrijwilligers van alle soorten en maten. Ook dit jaar zal de Jansplaats Schaatsplaats weer duizend toegangskaartjes weggeven aan een goed doel. Vorig jaar werd gekozen voor de Voedselbank. In een later stadium wordt bekend gemaakt voor welk doel dit jaar is gekozen.

 >> Jansplaats Schaatsplaats duurt van 1 december t/m 7 januari
>>> Kortingsacties? Check>>>
>>> Wil je je opgeven als vrijwilliger? Bel dan 026-4454940.

Top 2000 en Serenades in de binnenstad

Voor de zevende keer worden generaties deze winter met elkaar verbonden door de muziek van Arnhem TOP2000. Naast de vaste programmaonderdelen zoals twee concerten van de TOP2000 Live Band in Luxor Live, een TOP2000 Diner in Stadsvilla Sonsbeek en de TOP2000 Caféroute op de Korenmarkt zijn er nieuwe evenementen: de TOP2000 Serenades en als een van de hoogtepunten: Hollands Glorie in Luxor Live!

 TOP2000 Serenades
Op 22 en 23 december worden in heel de binnenstad gratis TOP2000 serenades uitgedeeld. Ook jij kunt iemand opgeven om door de TOP2000 muzikanten te worden toegezongen: om iemand te bedanken, een hart onder de riem te steken of zomaar te verrassen. Iedereen die wordt aangemeld, wordt met een smoesje naar de stad gelokt, waar hem/haar een originele verrassing te wachten staat.

Ook binnenstadondernemers kunnen zich aanmelden om een andere ondernemer muzikaal te verrassen. Bezoekers aan de binnenstad worden spontaan verrast met een muzikaal welkom op verschillende locaties.

Hollands Glorie

Nieuw op het programma op 21 december, in samenwerking met Poppodium Luxor Live en Emile Hartkamp: Hollands Glorie. Met live optredens van onder andere Jannes, Marianne Weber, Frans Duijts, Sieneke, John de Bever en Ronnie Tober. Arnhemse liedjesschrijver en producent Emile Hartkamp maakt er samen met de sterren een onvergetelijke avond van.
>>> 21 december, 20.30 uur. € 10. luxorlive.nl

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020