Donnerwetter

“We willen altijd iets nieuws creëren”

Ver in het oosten van Duitsland, om precies te zijn in de voor de gelegenheid tot kleedkamer omgebouwde oefenruimte van Baracke 5 in Ilmenau, komt Rocco Ostermann met zijn akoestische gitaar naast me zitten. Zijn opvallend grote handen plukken bijna onopgemerkt aan de snaren en met zijn donkere stem zingt hij zachtjes de eerste regels van David Bowies Blackstar: “In the villa of Ormen, stands a solitary candle, in the centre of it all, your eyes.”
Het is doodstil als de frontman van Donnerwetter de laatste noten aanslaat – iets wat even later in het bomvolle zaaltje ook zo zal zijn, al wordt de stilte daar gevolgd door een orkaan van applaus en geschreeuw.

Tekst: Paul Gersen

 Het is januari en ik ben een dag eerder in de bandbus van Donnerwetter gestapt. De Arnhemmers doen een korte tour door Duitsland. Een van de redenen van de exercitie: een ontmoeting met Peter Schmidt in Berlijn, die komt kijken bij het optreden in Rock At Sage – een club van nogal opvallend allooi, zal later blijken. De band heeft Schmidt (bekend van o.a. Peter Fox en Joe Jackson) op het oog als producer voor nieuw werk. In die zin zit de wind er goed onder bij de mannen, want een paar weken eerder waren ze in België voor de opnames van de ep Europamine, die op 19 mei op Donnerwetter Day in Luxor Live wordt gepresenteerd. Bij dát album achter de knoppen: Staf Verbeeck, die eerder werkte met dEUS, Bazart en Hooverphonic. De drang om nieuwe dingen te proberen is tekenend voor de mannen. “We willen onszelf uitdagen,” zegt gitarist Wout Kemkens daarover. “Met nieuwe mensen samenwerken. Niet voor de honderdste keer hetzelfde verhaal vertellen; dat willen we te allen tijde voorkomen!”

Magie vangen
Over nieuwe dingen gesproken: het optreden in Sage in Berlijn blijkt er ook een om niet snel te vergeten. De club is uitgerust met een enorm zwembad, extra ruime toiletten en overal staan bedden met kunststof hoezen: op donderdag mag dit dan een hoog aangeschreven rocktent zijn, in het weekend heet het de Kit Kat Club en mag je er naar verluidt ‘alleen zonder kleren naar binnen’. Donnerwetter vertrekt op het podium echter geen spier en geeft een imposante show weg. Naderhand spreekt Kemkens met Schmidt: “Volgens mij vond hij het wel vet. Hij zei: jullie moeten gewoon live in de studio samenspelen en die magie vangen. Waarschijnlijk gaan we deze zomer naar ‘m toe!”

Dorpskroegje
Hoe anders is de setting de volgende dag in Baracke 5 in Ilmenau, een klein podium dat nog het meeste weg heeft van een dorpskroegje, maar bij het optreden van Donnerwetter afgeladen vol staat. Het lijkt wel alsof David Bowie zelf naar het plaatsje in Thüringen is gekomen. De band speelt bij uitzondering de cover van Blackstar. Ostermann, even ervoor in de kleedkamer: “Weet je wat mij zo aanspreekt in dit liedje? Het is niet gebaseerd op de zogenoemde pentatonische toonladder waarop bijna alle standaard rockmuziek is gemaakt. Ik werk er ook bijna nooit mee, dat doen al zoveel muzikanten. Ik wil juist iets nieuws creëren!”

Donnerwetter brengt op 19 mei zijn nieuwe ep Europamine uit, niet geheel toevallig op Donnerwetter Day in Luxor Live. Het wordt een ‘bacchanaal van bands, dj’s, eten, action painting, theater, spoken word, film en honderd andere wilde ideeën’ en o.a. Herman Brusselmans, Gummbah, Leeways en Enge Buren zullen tussen 18.00 en 05.00 uur optreden.
Kemkens: “Het een totaalervaring, dus ik zou zeggen: kom zo vroeg mogelijk en ruim twee dagen in om bij te komen. We hebben zeven plekken in Luxor Live waar wat gebeurt, dus struin rond en laat je verrassen!”

Paul Gersen (33) is, naast Arnhemmer, hoofdredacteur van muziekmagazine Lust For Life. Er zijn weinig concerten in de stad die aan zijn aandacht ontsnappen. Voor Uit In Arnhem tipt hij maandelijks de leukste.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020