Introdans danst 5★★★★★ en KYLIÁN4ALL

Introdans

Dit voorjaar staat Introdans met twee heel bijzondere voorstellingen op het podium. Het Arnhemse dansgezelschap brengt zowel letterlijk als figuurlijk twee balletten van wereldformaat.

In vijf verschillende dansen van vijf sterchoreografen laat Introdans zien hoe rijk en veelzijdig het hedendaagse ballet is. Loin is een van deze choreografieën. Dit groots bezette ballet gaat over de afstand tussen individuen, landen en culturen, maar vooral over wat ons mensen bindt. Behalve gedanst wordt er gezongen en hoor je teksten in het Chinees, Albanees en Nederlands. Het contrast tussen de zeventiende-eeuwse muziek (Die Rozenkranzsonaten), het decor van een Moorse muur en de Japans geïnspireerde kostuums is groot, maar integreert toch tot een samenhangend geheel.

Hoedencollectie van Beatrix
In KYLIÁN4ALL staat het werk van Jiří Kylián centraal. Deze van origine Tsjechische choreograaf woonde jaren in Nederland. Zijn werken zijn geïnspireerd op verschillende culturele onderwerpen: van het leven van de Australische Aboriginals tot een ballet over werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch.
Een van de balletten van deze familievoorstelling heet Chapeau. Een feestelijk ballet op muziek van onder meer Prince, geschreven voor het 25-jarig troonjubileum van koningin Beatrix. Omdat Beatrix zich altijd bijzonder heeft ingezet voor de Nederlandse danswereld, heeft Jiří Kylián haar hoedencollectie als inspiratiebron gebruikt. Maar liefst twintig verschillende replica’s daarvan spelen een hoofdrol in deze voorstelling.

Introdans danst 5★★★★★: 13 en 14 april, Stadstheater Arnhem
Introdans danst KYLIÁN4ALL: 10 & 11 maart en 6 mei, Stadstheater Arnhem

 introdans.nl

Tekst: Freekje Mollenhof

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP