Met ‘Garden Sessions’ begeeft Grand Café Metropole zich binnenkort nadrukkelijk in de wereld van de jazzmuziek. Nee, dit is niet de zoveelste jamsession in een Arnhemse kroeg. Metropole heeft plannen die een stuk ambitieuzer zijn.

Tekst: Henk Aalbers

Vanaf zondag 2 september treden elke zondagmiddag kleine jazzensembles op in de binnentuin van het grand café aan de Steenstraat. Dat wordt dus genieten van topjazz met een hapje en een drankje… of onder het genot van het speciale jazzmenu.

Buma Boy Edgar Prijs

Het project ‘Jeroen Pek meets Jasper van ’t Hof’ is een van deze bijzondere middagen. Met toetsenist Jasper van ’t Hof heeft Metropole meteen een topper in huis gehaald: aan hem werd dit jaar de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs toegekend voor zijn indrukwekkende staat van dienst in jazz en aanverwante muziek. Jeroen Pek is een wereldwijd gewaardeerde fluitist en als docent verbonden aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Fantastische jazz

Pek is een van de mede-grondlegger van de ‘Garden Sessions’ in Metropole. Hij raakte een paar maanden geleden aan de praat met Jan van Wonderen van Metropole. Tijdens dat gesprek werd het idee geboren. Van Wonderen: “Ik had al contact met ArtEZ gezocht omdat ik hier iets met muziek wilde. Daar was nog niets concreets uit voortgekomen. De ontmoeting met Jeroen heeft voor een stroomversnelling gezorgd.”  

Dankzij Peks grote netwerk is hij in staat fantastische jazz te programmeren. Ook zijn verbintenis met ArtEZ helpt mee. Zo heeft hij al enkele van zijn collega’s gestrikt voor een optreden in Metropole.

Gevraagd naar het type jazz dat op de zondagmiddagen in Metropole zal klinken, antwoordt Jeroen: “Wat past in Metropole is niet té experimenteel, maar het artistieke slot zit er zeker niet op. Het zal heel divers zijn.”

Pop, chansons, muziektheater

Het contact van Metropole met ArtEZ heeft nog meer opgeleverd. Vanaf januari tot en met april staan iedere dinsdagavond vocalisten op het podium in de binnentuin. Van Wonderen: “Meestal zullen dat studenten van ArtEZ zijn. De bedoeling is dat vanuit die hoek de programmering voor de dinsdagavond wordt gecoördineerd. Het gaat dan niet alleen om jazz. Alle genres die op ArtEZ worden gedoceerd kunnen aan bod komen: dus ook pop of chansons of muziektheater.”

En mogelijk zit er nóg meer in het vat: “Ik heb met ArtEZ ook gesproken over de musici die daar masterclasses verzorgen. Als afgeleide van die masterclasses zouden ze ’s avonds bij ons kunnen optreden.”

Mooie overdekte binnentuin

Van Wonderen verheugt zich op de levende muziek in het mooie etablissement aan de Steenstraat waarin al bijna honderd jaar horeca is gevestigd. “Deze zaak heeft een ziel en leent zich daardoor uitstekend voor live muziek. We hebben voor de zomer al de nodige ervaring opgedaan met onze Aperitivo-concerten. Ik zie de concerten bovendien als een promotie van onze mooie overdekte binnentuin. Ik denk dat veel bezoekers aangenaam verrast zullen zijn door die ruimte.”

Metropole Garden Sessions

September   

2. Jeroen Pek 

9. Vera Naus Kwartet  

16.  Jerome Hol Trio   

23. Wonderyears     

30. Frans van der Hoeven Invites Berthil Busstra en Mark Schenk

Oktober  

7. Bert Lochs Kwartet

* Houd de website van Metropole in de gaten voor de datum van het optreden van Jeroen Pek Meets Jasper van ’t Hof.   

Grand Café Metropole

Jazz op zondag

  • Locatie: Steenstraat 68, Arnhem
  • Datum: vanaf zondag 2 september

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020