Feest

De begrippen ‘feest’ en ‘rock & roll’ waren vroeger niet direct onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goed, backstage wilde het er bij veel bands en artiesten nog weleens uitbundig aan toe gaan, op het podium was (rock)muziek vaak toch vooral een serieuze bedoening. Zangers die tijdens concerten keken alsof ze net hun complete familie hadden moeten begraven, gitaristen met meer aandacht voor hun eigen puntlaarsjes dan voor het publiek: erg vrolijk was het doorgaans niet.

Maar de generatie muzikale acts die momenteel Nederland bij de kladden heeft, snapt dat de concertbezoeker behoefte heeft aan een partijtje op zijn tijd. Ik zag Tjeerd Bomhof (ooit nog solo op Spijkerrok bij Vrijstaat Thialf) eens met een opblaasbootje over een uitzinnige tent vol toeschouwers varen. De Jeugd Van Tegenwoordig liet een paar jaar terug in Luxor Live het publiek zitten, springen en crowdsurfte ook nog eens naar de bar om een drankje te halen. Bij het Nijmeegse De Staat is het tegenwoordig onmogelijk om níet te dansen en het afscheidsconcert van John Coffey vorig jaar werd geen trieste wake, maar een ongeremde viering van een prachtige tijd. Met strandballen en confetti! En dan moet Donnerwetter Day nog komen – maar daarover volgende maand meer.

Maar voor mij zijn de begrippen ‘feest’ en ‘rock & roll’ onlosmakelijk verbonden met Niels, voormalig uitbater van café The Move aan de Varkensstraat. Jaarlijks vierde hij in het zaaltje boven zijn tent zijn verjaardag. Openbaar, met leuke bandjes, goedkoop bier en bijna altijd de lokale punktrots De Harries. Het was altijd zo’n moment dat de harde kern van de Arnhemse muziekwereld zich verzamelde en tot de late uurtjes liet zien dat we hier in de stad een prima feestje kunnen vieren.

Paul’s tips voor februari:

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020