Donnerwetter Day

“Arnhem is onze bakermat, daar moet je iets voor willen doen!”

Is dit mijn stad? Die vraag speelt weleens in het hoofd van Wout Kemkens. De gitarist van Donnerwetter wordt iedere keer weer overrompeld door al het talent uit verschillende kunstdisciplines dat Arnhem herbergt – en vooral door wat hij niet kent. Met zijn band wil hij die kunstwerelden bij elkaar brengen, en dus vindt op zaterdag 11 maart de tweede editie van Donnerwetter Day plaats.

Tekst: Paul Gersen

Even gaan de gedachten terug naar 6 september 2015. Naar het Aaltense café Schillers, om precies te zijn. Daar stond ‘s ochtends iets over negenen een man op het biljart te dansen. Nu gebeuren er in de Achterhoek wel vaker vreemde dingen, maar deze situatie was wel hoogst uitzonderlijk: de kroeg was op dit onorthodoxe tijdstip afgeladen vol, Donnerwetter speelde het behang van de muren en het publiek was uitzinnig. Die dag zou de band het wereldrecord optredens in verschillende steden in één etmaal verbreken. Een geweldige promotiestunt waar de media niet over uitgepraat raakten.

Gitarist Wout Kemkens kan een glimlach niet onderdrukken als hij dik twee jaar later terugdenkt aan de exercitie. “Ja, die recordpoging heeft ons geïnspireerd om vaker evenementen met onze band te organiseren.” En dus kun je de recordrace van toen zien als de voorloper van Donnerwetter Day, dat zaterdag 11 maart in Luxor Live voor de tweede keer plaatsvindt. “We vinden het tof om dingen te ondernemen met vrienden, én mensen die wellicht onze vriend kunnen worden. Dat is ook de gedachte achter deze dag: we willen mensen leren kennen, met nieuwe artiesten samenwerken en de verschillende kunstscenes in onze stad bij elkaar brengen. Arnhem is onze bakermat, daar moet je iets voor willen doen!”

Bikkelen in het Spijkerkwartier

Want hoewel drummer Mike Visser in Nijmegen woont, is Donnerwetter op en top Arnhems. De kiem werd gelegd in het Spijkerkwartier, waar Kemkens kwam te wonen. “Rocco [Ostermann, zanger/gitarist van Donnerwetter, red.] bleek om de hoek te resideren en toen we beiden even geen werk hadden, zijn we samen vijf dagen per week muziek gaan maken. Het klikte gewoon, we voelen elkaar goed aan en zonder dat het een vooropgezet plan was, spelen we nu in drie bands samen.” Aangevuld met Visser en toetsenist Matthijs Stronks bouwt de groep inmiddels gestaag aan een imposante reputatie. De experimentele psychedelische rootsmuziek, waar een goede verstaander invloeden van Captain Beefheart, Howlin’ Wolf, The Cramps en 16 Horsepower in hoort, maakt zowel live als op plaat steeds meer tongen los. Zo werd vorig jaar het uitstekend ontvangen tweede album Pavlov Beauty Saloon uitgebracht en stond Donnerwetter in januari nog op het prestigieuze showcasefestival Eurosonic Noorderslag.

Schilderen als Rammstein

Dat ze nog tijd hebben stad en land af te struinen naar leuke acts voor hun Donnerwetter Day, zou je denken. Het wordt namelijk een nogal eclectisch gebeuren, met niet alleen muziek, maar ook theater, spoken word en zelfs beeldende kunst. Er doen meer dan dertig acts mee aan het evenement, dat zaterdag de 11de om 19.30 uur aftrapt en tot 05.00 uur ’s nachts doorgaat. Maar een goed programma vullen gaat volgens Kemkens in een stad als Arnhem vanzelf. “Er gebeurt op kunst- en cultuurgebied zoveel waar ik, en velen met mij, geen weet van hebben. Neem bijvoorbeeld ons action painting-programma: tijdens iedere band laten we een kunstenaar live op het podium een enorm doek beschilderen. Wat Rammstein doet met vuur, doen zij eigenlijk met verf, haha! Al die geweldige, landelijk hoog aangeschreven kunstenaars komen uit Arnhem, maar zonder onze curator Louise Te Poele had ik ze nooit gekend. Met Donnerwetter Day pellen we die wereld een beetje af, zodat niet alleen wij, maar ook de bezoeker ‘m leert kennen.” En dat geldt ook voor de andere kunstdisciplines, vervolgt Kemkens. “Of we het nu over spoken word, theater of cabaret hebben: we hebben in Arnhem een geweldige vertegenwoordiging. Op Donnerwetter Day kunnen mensen uit al die werelden kennis maken met talenten en gevestigde namen uit andere stromingen.”

De gitarist kan niet wachten op de dag zelf. “Ik vind het heel speciaal dat muziektheatergezelschap BOT komt optreden, die doen normaliter alleen locatietheater en geen popzalen. Een paar acts hebben we overigens van buiten Arnhem gehaald, we komen immers overal bands tegen. J.C. Thomaz & The Missing Slippers bijvoorbeeld, die zagen we eerder dit jaar op Eurosonic. Ze sloopten werkelijk de complete tent. Haha, we hebben ze daar ter plekke gevraagd!”

Paul tipt voor Donnerwetter Day

Paul Gersen (33) is, naast Arnhemmer, hoofdredacteur van muziekmagazine Lust For Life. Er zijn weinig concerten in de stad die aan zijn aandacht ontsnappen. Voor Uit In Arnhem tipt hij maandelijks de leukste.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020