Tommy Wieringa in Het Colofon

Wieringa

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Esther Spaan bezocht een lezing van Tommy Wieringa in Het Colofon en deelt haar ervaring middels deze blog.

Net op tijd liep ik op dinsdagavond boekhandel het Colofon binnen…. het laatste wat ik wilde is te laat binnenlopen bij een lezing van deze geprezen schrijver, waarbij ik me een publiek voorstelde  zo stil dat je een speld kon horen vallen. In principe klopte dat beeld ook, ware het niet dat Tommy Wieringa, auteur van het boek ´De heilge Rita´ zelf verlaat was. Een veertigtal mensen had al plaatsgenomen op de 1e etage, omringd door duizenden boeken, met  koffie of een glaasje wijn. Ik was afgezien van even snel Googlen slecht voorbereid. Om me heen hadden velen het boek op schoot, anderen waren verdiept  in hun telefoon.. maakten die zich ook zorgen over de parkeermeter, of  lazen zij online over deze nummer 1 op de bestsellerlijst?

Ooit was ik vervent boekenwurm, tot ik als werkende, alleenstaande moeder niet verder kwam dan Nijntje en de Tina. Vol verwachting keek ik dus naar de rode fauteuil waar even later een hele gewone, kalende veertiger plaats nam.  Hij mompelde iets over een ernstig ongeval op de A1 om vrijwel in één adem door te gaan met het opdreunen  van zijn artikel in de Gids, over zijn jeugd in Twente, de grondslag voor zijn boek. Ik was teleurgesteld…was dit het dan? Toen richtte Wieringa zich indringend over de rand van zijn leesbril tot zijn publiek. Niet ingestudeerd, eerder onsamenhangend – met soms wat droge humor-  vertelde hij over zijn ontmoetingen met echte mensen die hem de stof, inspiratie en personages voor zijn roman gaven. Hij gebruikte weinig intonatie, maar zijn melancholisch cynisme maakte alles goed. De anekdotes zijn hilarisch onbeduidend maar toch indrukwekkend, waar gebeurd  in een grensdorp  in Tukkerland, gebukt maar ook florerend onder de opkomst van georganiseerde misdaad uit de Balkan. Toen hij een kort stukje voorlas ontdekte ik dat hij geweldig beeldend schrijft zonder afleidende details. Ik heb ‘De heilige Rita’ nog niet kunnen lezen maar door deze ontmoeting wel gekocht. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de fictie gebaseerd op deze bonte verzameling gebeurtenissen, glansrijk verweven tot deze roman. Klopt mijn indruk van het verhaal of sla ik de plank volledig mis?

Wie wil weten waar het boek over gaat moet het lezen, maar wat de schrijver beweegt wordt tijdens zo’n lezing pas duidelijk, denk ik. Het colofon heeft regelmatig auteurs te gast voor wie graag tussen de regels leest en de ‘maker’ ontmoet, om al dan niet het boek te signeren.  Voor mij de eerste ontmoeting, maar zeker niet de laatste.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem