tgECHO’s Hotel Informatie

TgEcho

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Suzanne Geluk bezocht de voorstelling ‘Hotel Informatie’ van tgEcho in Huis Oostpool en deelt haar ervaring.

Toen ik door tgECHO benaderd werd of ik naar hun nieuwe voorstelling ‘Hotel Informatie’ wilde komen, was ik meteen enthousiast! Hun vorige voorstelling ‘Burgerlijke Schemering’, over alledaagse en niet zo alledaagse waanzin, vond ik immers super goed! Vrouwlief, die normaliter meer van muziek dan van toneel is, had zich door mijn enthousiasme laten verleiden om mee te gaan. Zo kwam het dat wij 8 november de kou trotseerden om ons bij Huis Oostpool te laten verrassen door 148 personages en 2 bevers op rolschaatsen. We hadden er zin in!

tgECHO bestaat uit Lotte Dunselman, Anna Schoen (artistiek leiders en acteurs) en Esther Dikkers (zakelijk leiding). Lotte en Anna studeerden beiden aan ArtEZ en maken voor hun voorstellingen gebruik van verschillende kunstdisciplines als muziek en beeldende kunst. Inspiratie voor hun voorstellingen putten de meiden uit hun eigen levens en hun fascinatie over de wereld om hun heen. Hotel Informatie is voortgekomen uit het besef dat de informatie die we nu tot ons nemen uit de zaterdageditie van de krant gelijk staat aan de informatie die we 150 jaar geleden in een heel mensenleven te verstouwen kregen. Hoe beïnvloedt dat onze ontwikkeling als mens?

Als ik naar mezelf kijk, slurp ik als een spons alle informatie op. Continu kijk ik op social media, klik ik nu.nl open om op de hoogte te blijven wat er in de wereld gebeurt en app ik vrienden om te informeren hoe het met ze gaat. Wanneer is het ooit nog stil in mijn hoofd? Word ik niet (ongevraagd) overladen met informatie die er vaak niet eens echt toe doet? NOOIT! Hoe beïnvloedt dat mijn ontwikkeling als mens? Hoe zou het zijn om een weekje in een klooster in de bergen te zitten zonder prikkels van buitenaf? Even een weekje offline…

Voor Hotel Informatie zijn Anna en Lotte een samenwerking aangegaan met Ellen, Joep en Ella. Met z’n vijven spelen ze maar liefst 148 typetjes. Vanaf het eerste moment dat het zaallicht dimt en ‘het verdwaalde jongetje’ het podium oploopt, vliegen de lachsalvo’s uit de zaal mij om de oren. Het ene na het andere typetje verschijnt in de hotel lobby. Allemaal met hun eigen accent, kostuum, houding en verhaal. Binnen no time verwisselen de acteurs achter de schermen van kleding en rekwisieten om vervolgens als heel iemand anders op het toneel te verschijnen. Vreselijk knap en buitengewoon hilarisch!

Het feit dat de meeste hotelgasten komen en gaan zonder dat je hun (achtergrond)verhaal kent, maakt het stuk ontzettend verwarrend. Mocht ik denken dat ik redelijk goed kon multitasken, val ik nu vreselijk door de mand. Het is ook zoveel informatie! Gelukkig krijg je het laatste kwartier piekfijn uitgelegd wat het verhaal achter ieder personage is en in welke relatie de typetjes tot elkaar staan. Dit maakt het gelukkig een stuk duidelijker… of toch niet? … Ga het zien en bepaal het zelf!

Ik vond de voorstelling fantastisch! Niet in het minste geval omdat het zo ontzettend grappig was. Niet eerder heb ik zo om een klucht gelachen. Soms ingetogen chique maar vaker buitensporig ordinair. Gelukkig was ik niet de enige die zijn emoties niet onder controle had. Ook de rest van de zaal gierde het uit. Ik raad je dan ook zeker aan om te gaan kijken! De komende maanden toeren ze door het hele land en 2 februari strijken ze nog éénmaal neer in Arnhem in het Stadstheater. Bekijk de agenda op: tgecho.com/agenda/.

En gewoon omdat het kan, hierbij nog even mijn typetjes-top10:
10) De puppy. 9) De waarzegster. 8) De reiziger. 7) De gek. 6) Billie. 5) Hoteleigenaar. 4) Het verdwaalde jongetje. 3) Flipje. 2) Kamermeisje. En met stip op 1) FRANCA! Wie vond jij het leukste?

Foto’s: Sanne Peper

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem