48 emotionele oorlogsverhalen in Airborne Museum ‘Hartenstein’

Airborne Museum

Een bezoek aan het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek laat je nooit onberoerd. Dat geldt zeker voor de nieuwe expositie ‘EGO. Vergeet mij niet’. In vijf museumzalen worden 48 persoonlijke verhalen van zowel Duitse als geallieerde soldaten, burgers, verzetslieden, mannen, vrouwen, kinderen en zelfs dieren in woord en beeld verteld.

Interview: Nicole Beaujean

Directeur Sarah Thurlings: “Zeven mensen vertellen in een korte documentaire over de impact van de Slag om Arnhem op hun persoonlijke leven. Een van hen is bestsellerauteur, acteur en televisiemaker Herman Koch. Hij schreef het boek ‘Eindelijk Oorlog’, gebaseerd op verhalen van zijn ouders en grootouders die de Slag om Arnhem meemaakten. Zijn humoristische, absurdistische televisieprogramma Jiskefet legde in 1994 met de ‘Wiedergutmachungsschnitzel’ de gevoelige relatie tussen Nederland en Duitsland bloot.”

 

Victoria Cross
“Ook zijn we er trots op dat we ter gelegenheid van deze tentoonstelling het Victoria Cross in bruikleen hebben gekregen. Deze hoogste Britse militaire onderscheiding is postuum uitgereikt aan luitenant John Hollington ‘Jack’ Grayburn. Zijn bataljon slaagde er op 17 september als een van de weinige in de Rijnbrug te bereiken. Hevige gevechten volgden, waarbij hij op 20 september dodelijk werd getroffen. Hij liet een echtgenote en een babyzoon achter. Na de Slag om Arnhem is slechts vijfmaal een Victoria Cross uitgereikt. In onze tentoonstelling worden nog een paar van deze unieke pronkstukken gepresenteerd.”

 

Eigen museum
De expositie ‘EGO. Vergeet mij niet’ vertelt vooral de menselijke kant van de oorlog: de dromen, drijfveren en emoties van zowel soldaten, verzetslieden als burgers. “Daarom is er plaats voor zowel de lach als de traan,” verzekert de museumdirecteur. “Zoals het verhaal over de dappere postduif William of Orange, die met een dringend bericht vanuit Arnhem werd teruggezonden naar Engeland. Hij leverde in september 1944 in een recordtijd cruciale informatie over de geallieerde landing in Arnhem. Op 13 december 2007 werd William of Orange hiervoor postuum onderscheiden met de Dickin Medaille, de hoogste Britse onderscheiding voor dieren.”

 

Bolderkar
“En we verbeelden ook de belevenissen van heel gewone burgers, zoals het kind dat met zijn ouders per bolderkar naar het veilige Friesland vlucht. Geen heldenepossen, maar verhalen met wie iedereen zich kan identificeren.” Ook voor kinderen is de expositie toegankelijk gemaakt. Via een variant op het bekende spel ‘Wie ben ik?’ komen ze van alles te weten over de personages. Sarah Thurlings: “De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, staat op het punt te verdwijnen. Daarom willen wij niet eerder vertelde verhalen vastleggen om aan het publiek te kunnen tonen. Zo houden we deze geschiedenis levend.”

‘EGO. Vergeet mij niet’ in Airborne Museum ‘Hartenstein’
Het Airborne Museum is gehuisvest in de 19e-eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens de slag om Arnhem was dit het hoofdkwartier van de Britse troepen. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. De tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’ is van 2 september 2016 tot en met 31 december 2017 te beleven in het Airborne Museum ‘Hartenstein’.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem