Arnhem door de ogen van Bert & Rita

Hoewel Bert al 37 jaar werkzaam is in Arnhem, woont hij er pas sinds kort. Samen met echtgenote Rita geniet hij elke dag van wonen midden in het centrum. Maak kennis met deze enthousiaste zestigplus ambassadeurs van onze stad.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Rachelle Stoffels

Aan de lange lijst met bestuursfuncties zie je ogenblikkelijk: Bert de Jong draagt Arnhem een zeer warm hart toe. Verrassend daarbij: hij en zijn echtgenote Rita Westdorp zijn geboren en getogen Amsterdammers. In 1981 kwam Bert voor zijn eerste functie in Arnhem terecht. Gelukkig vond Rita vrij snel een baan als afdelingshoofd Neurofysiologie in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Rita: “Daarom kent Bert Arnhem veel beter. Ik was door mijn werk jarenlang toch meer gericht op Nijmegen. Inmiddels ben ik net zo verknocht aan Arnhem als hij.”

Kogelvis

Onlangs verruilden ze hun woning in het Gelderse Elst voor een stadsappartement op grote hoogte, met aan drie zijden een adembenemend uitzicht over de stad. In de skyline herken je in één oogopslag de Eusebius- en de Walburgiskerk, Rozet, de kantoortorens bij station Arnhem Centraal.

Bert: “Door mijn nevenfuncties gaan we graag en vaak uit in Arnhem. We bezoeken voorstellingen van Introdans, Toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest en komen regelmatig in Musis, Luxor Live, het Posttheater en Theater Het Hof. We zijn vooral enthousiast als Arnhemse cultuurgiganten, zoals Oostpool, Het Gelders Orkest en Introdans deden in het multidisciplinaire Kogelvis, hun krachten bundelen. Dat geeft zo’n voorstelling beslist een extra dimensie.”

We hebben het erg naar onze zin in deze kleine, compacte binnenstad

Festivals

Rita: “Ik heb zelf vroeger veel gedanst en ga het liefst naar Introdans. Ook omdat ik niet zo van het klassieke ballet ben. Moderne dans vind ik een feestje om naar te kijken.”

Als Arnhem Ambassadeur kan Bert het niet laten en noemt hij ook nog maar even Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum, Kröller Müller, Park de Hoge Veluwe en Museum Arnhem. “Er wordt hier zo ongelooflijk veel georganiseerd: het Sprookjesfestival, World Living Statues, World Street Painting, Koningsdag, de Bridge to Liberation Experience. Hier is echt alles en bijna alles is leuk. En dan ook nog op een relatief klein oppervlak. We hebben het erg naar onze zin in deze kleine, compacte binnenstad.”

Dimsum in de Steenstraat

Rita: “Ik kan niet koken en wil het ook niet leren. Dus gaan we eigenlijk altijd uit eten.” Bert, lachend: “Als het misgaat met de Arnhemse horeca, ligt dat niet aan ons! We komen graag bij Café Restaurant Verheyden (die oesters!), De Pizzabakkers (toppers!), La Rusticana, Trattoria Da Giulio, Batavia, JANS’, Zafvino en Trattoria Così. Bij Kwong Chow, het Chinees Kantonees restaurant in de Steenstraat, serveren ze ons bij wijze van grap altijd ‘Menu De Jong’. De dimsum daar zijn goddelijk. Zomers zitten we graag op het terras van Café Sint Jan, echt een eetcafé zoals een eetcafé bedoeld is. En ook bij Café De Wacht kun je ons tegenkomen; anders dan anders, maar voor ons een heel prettige sfeer daar.”

Als het misgaat met de Arnhemse horeca, ligt dat niet aan ons!

Ajax of Vitesse?

Voor vriendenbezoek komen Rita en Bert nog regelmatig in hun oude woonplaats Amsterdam, maar Amsterdam is Amsterdam niet meer: “We herkennen onze stad niet meer. Voorheen was de verhouding Amsterdammers/import 70/30. Nu ligt dat bijna omgekeerd. We gaan graag naar onze vrienden, maar zijn altijd blij om terug te reizen naar de rust en de properheid van Arnhem.

Kerstavond vieren we bij Bob en Joukje in hun B&B De Teerplaats, waar we sowieso heel graag vertoeven. We verheugen ons op de eerste oudejaarsavond met vrienden op ons dakterras, vanwaar het vuurwerk spectaculair moet zijn.

Arnhem is al 37 jaar ‘onze’ stad. Maar als je me vraagt: wat is de beste voetbalclub van Nederland? zeg ik nog altijd Ajax. Vitès komt dan toch echt op nummer 2.”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem