De eerste keer… mediteren in de Eusebiuskerk

Mediteren Eusebiuskerk

Tekst en beeld: Amanda Morina

De eerste keer … blijft voor altijd bij je. Daarom sturen we echte Arnhemmers op pad om ze een onvergetelijke culturele herinnering te geven.

Maandagavond, zeven uur. Ik sta voor mijn kledingkast. Een dilemma, want wat trek je aan als je gaat mediteren? Over een half uur zit ik voor het allereerst bij de meditatiechallenge in de Eusebiuskerk. Met een paar huissokken tegen de koude vloer, een extra vestje voor als het écht heel koud blijkt en een flesje water ben ik er klaar voor. Denk ik. Toch nog maar een keertje plassen. Een lekker mindful begin van de challenge.

“De challenge begon vorig jaar met Moederdag,” vertelt Martine Jetten, trainer en coach mindfulness en hoogsensitiviteit. Ik zit op mijn matje op de grond en voel de vloerverwarming mijn onderlijf verwarmen. Die sokken waren toch niet echt nodig… “Mensen konden met hun familie naar de kerk komen. Om op een andere manier om te gaan met spiritualiteit in de kerk. Eigenlijk is de naam meditatiechallenge ook niet helemaal juist. Vandaag mediteren we, maar er worden ook andere dingen gedaan, zoals yoga en mantra’s.”

Losschudden

Dan is het echt tijd om te beginnen. Ik ben stiekem een beetje nerveus. De challenge duurt een uur. Wat als ik er zo meteen achter kom dat ik het niet leuk vind? Oké, niet te veel aan denken. We starten met een rustige warming up, waarbij we onze spieren wat losschudden en daarna moet ik er echt aan geloven. De gong gaat en de ogen gaan dicht. Het is even helemaal stil. Ik hoor alleen de radiator en voel de stof van mijn legging onder mijn vingertoppen. Martine laat ons verschillende dingen visualiseren en ik probeer me op haar stem te focussen en niet op alle gedachtes die binnenkomen. Nadenken over de was kan later weer. Om acht uur gaan de kerkklokken en die plaatsen me terug in de kerk. En niet meer op die hoge berg. “En het is half 9, probeer je aandacht weer naar het hier en nu te brengen.” Huh? Zijn we al klaar? Mag ik nog even? Ik zat eigenlijk best lekker.

Uitgedaagd worden?

Lijkt het je wat om het ook een keer te proberen? Dat kan! De challenge is elke eerste maandag van de maand en bestaat telkens uit een andere tak van sport/mindfulness. De kosten zijn vijf euro en je bent in de Eusebiuskerk welkom van 19.30 tot 20.30 uur.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem