De eerste keer… naar een wijnmuseum- en proeverij

De eerste keer blijft je voor altijd bij. Daarom sturen we Arnhemmers op pad om ze een onvergetelijke culturele herinnering te geven. Deze keer gingen Elsje en Lotte naar het Wijnmuseum en naar Robbers & Van den Hoogen voor een rondleiding en proeverij.

Tekst en beeld: Elsje Buhler en Lotte Borgers

Geen betere raad dan een voorraad (wijn)!

Behalve burgemeesters, notarissen en pastoors hield de Duitse bezetter wel van een slurpje wijn. Wie het fijne hiervan wil weten moet echt eens het Wijnmuseum bezoeken. Wij deden dat vandaag en kozen voor de drie uur durende wijnproeftour. Behalve de onvermijdelijke wijnkennis en proeverij bood deze tour een rondleiding door de kelders van het wijnhuis en liters mooie feitjes en verhalen.

Wijn-tsunami’s

Wist je bijvoorbeeld dat wij Nederlanders pas na de jaren vijftig aan de wijn gingen? Vroeger was dat voorbehouden aan de burgemeester, de notaris en de pastoor.
Wij wisten ook niet dat de wijnkelders zo’n 1 hectare beslaan. Wie over de Rosendaalsestraat rijdt, heeft geen idee dat er een tsunami aan wijn onder zijn voeten ligt. De kelder herbergt ook de voorraden van particulieren. De temperatuur om wijn te bewaren is er namelijk ideaal. Ook is er een heel speciale reden waarom de oudste wijnen toch niet ouder zijn dan 1945…

Walsen en slurpen

In de knusse raadskelder nemen we na de tour plaats op houten kerkbanken met in het midden een tafel vol met glazen, brood en Hollandse blokjes kaas. Henk, onze gids en vinoloog, leert ons hoe je je glas vasthoudt en de wijn walst, hoe je de wijn optimaal proeft, en ja: slurpen is daarbij echt nodig. Hij vertelt ook hoe wijn en spijs elkaar kunnen versterken. Verder geeft Henk slimme tips hoe je kunt onthouden welke smaak bij welke wijn hoort. Hij blijft ons boeien met zijn vele verhalen en eigen (werk)ervaringen over de hele wereld.

Werken aan eigen voorraad

Vijf wijnen proeven we, van een lichte witte Franse wijn uit de Loirestreek tot een stevige rode Chileen. Tussendoor doorstaan we een test die ons duidelijk maakt dat er een groot verschil is tussen proeven en ruiken. Na de proeverij krijgen we de mogelijkheid om het museum uitgebreid te bezoeken. Wij vliegen gelijk de wijnwinkel in en vinden er een heel mooie collectie wijnen in alle prijsklassen. Ja, de wijntjes voor bij het kerstdiner gaan we hier halen. En ook maar meteen voor al die andere gelegenheden. Al kun je volgens Henk met een goed glas wijn élke dag bijzonder maken. Proost!

Conclusie

Omdat Henk veel en echt heel leuke feitjes kent over de directe omgeving in relatie tot de wijnkelders, verklaren wij dit uitje tot verplichte kost voor alle wine loving Arnhemmers en must do voor Arnhem-bezoekers. We kennen geen ander museum waar je het ook echt gezellig hebt met de medebezoekers. Vooral na het derde glas *knipoog*.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem