Het glazen balkon van de Eusebius

Annefleur Alberts - De eerste keer

Die eerste keer… blijft voor altijd bij je. Daarom sturen we echte Arnhemmers op pad voor een onvergetelijke culturele herinnering.
Deze keer vroegen we via Facebook iemand met hoogtevrees het glazen balkon van de Eusebius te betreden. We kregen ontzettend veel reacties. Annefleur Alberts zette voor ons haar angst opzij.

Tekst: Annefleur Alberts
Foto’s: Jacques Verhagen

Ík, een ‘broekpoeper’ eerste klas, sta nu bij de panoramalift die mij 63 meter omhoog zal brengen. Straks kan ik alles vanaf grote hoogte bekijken. Bij binnenkomst wacht ik samen met mijn moeder op de fotograaf. Op wat zenuwen en een misselijk gevoel na voel ik me prima.

We gaan met de lift 63 meter omhoog en ik ben klaar om het glazen balkon te betreden. Heel even breekt een moment van bezinning aan: ga ik dit écht doen? De fotograaf is me voor en legt het moment vast dat ik zenuwachtig in lachen uitbarst. Ik mag naar hem toe lopen op het balkon en tast voorzichtig af. Wanneer dit goed voelt, durf ik het aan.

Het is hier prachtig! Ik kan overal over uitkijken en in de verte zie ik Nijmegen en Duitsland liggen. Heel even lijkt van mijn hoogtevrees niet veel meer over; ik ben gefascineerd door wat ik zie. En ja, het is ontzettend hoog! Na een tijdje durf ik zelfs op het balkon te gaan zitten. Ik kan het niet in woorden uitdrukken: dit is echt iets dat je zelf moet zien!

Wisten jullie trouwens dat de Eusebiuskerk eigenlijk Sint-Eusebiuskerk heet en het een van de grootste protestantse kerken in Arnhem is? De kerk is in de vijftiende/zestiende eeuw gebouwd. Tijdens de Slag om Arnhem is de oorspronkelijke kerktoren verloren gegaan. Tegen het einde van de negentiende eeuw verkeerde de kerk zelfs in zo’n slechte staat, dat het heropbouwen nog zesendertig jaar zou kosten. De meesten van ons kennen haar dan ook als ‘de kerk in de steigers’.

Wat veel mensen niet weten is dat je de Eusebius kunt afhuren voor evenementen, trouwerijen en uitvaarten, maar je kunt haar natuurlijk ook gewoon een keer komen bekijken. Óf je gaat, net als ik, voor de ultieme ervaring op het glazen balkon.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem