Innovate Festival

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Miranda van Meijeren bezocht het ‘Innovate Festival’ op de HAN in Arnhem en deelt haar ervaring in deze blog.

“Weet je waar de gymzaal is?” De jongen aan wie we het vragen kijkt ons verward aan. Zijn hoofd schudt nee. Hè boe, we zoeken de gymzaal. Daar is om 2 uur robotvoetbal. De volgende persoon die we aanklampen, weet de weg wel. Super! Snel lopen we in de aangewezen richting. We zijn op het Innovate Festival. De plek waar organisaties laten zien welke stappen ze maken op innovatief gebied. Onze eerste stop is bij de studenten van Tech United Eindhoven.

Zelfsturende hulpjes
We zijn net op tijd. Geduldig staan de robots te wachten tot ze in actie mogen komen. “Natuurlijk is voetbal niet het hoofddoel.” Wordt ons verteld. We willen robots ontwikkelen die ervoor zorgen dat hulpbehoevende mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Door bijvoorbeeld te helpen in het huishouden. De robots worden volledig zelfsturend en kunnen zelf beslissingen nemen. Tijdens het wedstrijdje penalty-schieten dat volgt, zien we hoe dat werkt. Innovate draait volledig om dit soort initiatieven. Hoe kunnen we de wereld van morgen een stukje beter maken? Hoe kan technologie worden ingezet in de zorg of in het onderwijs? De ideeën zijn legio.

Daar zit muziek in
Luxor Live Labs is ook aanwezig. Nu is een muziektempel niet het eerste wat in mij op komt als ik denk aan innovatie. Echter, niets is minder waar. Deze dag wordt er gewerkt aan een nummer, een bijpassende video en art work voor de hiphop band ‘Potential Criminal’ en (toch zeker het leukste) een nieuwe manier om naar muziek te luisteren. Niet meer op een CD of plaat, maar in een broek. Het mechanisme zal uiteindelijk in de zoom passen. Zo heb je altijd je lievelingsmuziek bij de hand. Tenzij je broek in de was zit, natuurlijk.

Veel zelf doen
Niemand lijkt te merken dat het buiten pijpenstelen regent. Er is zo veel te beleven. Kinderen kunnen helpen met het bouwen van drones. Of een voorwerp maken met behulp van een 3D printer. Dat is het mooie. Hier mag je overal aan komen. Naja, bijna overal.

“Please do not touch” krijgen we te horen van een student van de TU Delft. “It’s faling apart, but that’s because it’s been al over the world”. Vol enthousiasme vertelt hij over de hyperloop. Snel als een vliegtuig, comfortabel als een trein.  Zo kan reizen er in de toekomst uitzien. In januari wonnen ze een wedstrijd met dit model. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de volgende competitie in volle gang.

Broedplaats voor innovatie
Innovate is een plek waar prachtige initiatieven te zien zijn. Hier zijn jonge geesten bezig met de toekomst. Ze werken aan een groenere en duurzamere samenleving. Denken na over het oplossen van gecompliceerde, maar ook alledaagse, problemen. Dat vind ik mooi. En daar ben ik ook best een beetje trots op. Ik ben nu al benieuwd waar we volgend jaar mee verrast worden!

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem