De Eusebius Meditatie Challenge

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Pamela Bakker bezocht de Eusebius Meditatie Challenge deelt haar ervaring in deze blog.

Begin je maand met een bijzondere dosis mindfulness tijdens de Eusebius Meditatie Challenge.

Bij binnenkomst in de Eusebius valt een deken van rust over me heen: de zuilen in de enorme ruimte worden verlicht met zachte paarse tinten. In een cirkel die nog niet rond is, zitten al een aantal mensen op een yogamatje, handdoek of stoel. In het midden van de halve kring zit een dame in een relaxte houding en met een zachte glimlach op haar gezicht. Het is duidelijk dat zij – Marion van Hoof van Next Turn – deze Eusebius Meditatie Challenge leidt.

Nieuwsgierig, maar stilletjes sluit ik aan in de cirkel die uiteindelijk door zo’n 22 mannen en vrouwen van alle leeftijden rond wordt gemaakt. Ik kijk naar de vrouw die naast Marion haar cello aan het stemmen is. Wat een verrassing, de sessie wordt muzikaal ondersteund! Nadat ze zich kort heeft voorgesteld, trapt Marion stipt om half 8 af: ”Neem allemaal een houding aan waarin je de komende minuten aangenaam rechtop kunt zitten, sluit je ogen – of hou ze open als je dat prettiger vindt – en concentreer je op je ademhaling”. De Meditatie Challenge is begonnen!

In de daaropvolgende 60 minuten vult de celliste de ruimte van de Eusebius steeds opnieuw met prachtige klanken. In elke tussenpauze daagt Marion ons met een fijne stem uit om te voelen wat de geluiden van de cello met je doen: welke emoties roept de muziek op? Waar voel je de muziek in je lijf? Binnen no-time ben ik één met de klanken en vergeet ik mijn omgeving.

Als mijn gedachten tijdens één van de oefeningen kort afdwalen, bedenk ik dat ik ook nog een stukje moet schrijven over deze ervaring. Even spiek ik de ruimte in. De rust die er hangt is indrukwekkend. Iedereen zit of ligt in een tevreden houding en gaat zichtbaar helemaal op in het moment. Ik sluit mijn ogen weer en laat het restant van de challenge over me heen komen. De tijd vliegt voorbij. Na een uur opent iedereen langzaam – op eigen tempo – de ogen om terug te komen in de fijne ambiance van de Eusebius.

Elke eerste maandag van de maand kan iedereen – met én zonder ervaring – voor 5 euro om 19.30 uur aansluiten bij de Eusebius Meditatie Challenge. Elke sessie heeft een eigen thema en een andere begeleider. Voor herhaling vatbaar? Zeker! De locatie, de sfeer en in dit geval ook zeker de klanken van de cello maakte het een hele fijne, rustgevende beleving.

De foto’s zijn genomen tijdens een eerdere meditatie challenge.
Meer informatie over de challenge is te vinden op: eusebius.nl.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem