Het Wilde Oosten

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Sandra Pitlo bezocht festival Het Wilde Oosten in Theater aan de Rijn en deelt haar ervaring middels deze blog.

Donderdag 28 september j.l. vond in Theater aan de Rijn de première plaats van Het wilde Oosten. Volgens de info: ‘een wervelende festivalavond die door het land trekt, vol onbegrensde nieuwe makers, wars van hokjes en dwars door disciplines. Een wervelstorm aan ideeën van theater tot literatuur, van kunst tot wetenschap en van dans tot popmuziek’.  Jong en relatief onbekend talent, dat wil ik weleens zien: count me in en surprise. Ik kan verklappen: dat deed het! Een avond vol verrassingen en verwonderingen; wat een kadootje is dit!

De aankomst was (ondanks de regen) al fijn. De prachtige nieuwe ingang van Theater aan de Rijn, gezellige houten bankjes en een grote bbq. Dit moet bij mooi weer een heerlijke plek zijn. Bij binnenkomst horen we een blokfluit en worden we door een groepje ‘dieren’ naar de zaal gelokt. Nieuwsgierigheid gewekt!

De avond start met een verhaal van Marjolein Tacke.  Het deed me denken aan Nico Dijkshoorn. Erg leuk om naar te luisteren. Daarna werden we verrast met een heel bijzonder optreden van Mirte en Tim over de Balts: de paringsdans. Een voorstelling waarbij theaterkunst en wetenschap versmelten. Zij maken gebruik van vrij ongewone muziekinstrumenten, zand en veel humor. Wist je dat een mannetjes hengelvis blind is,  paart met een vrouwtje door zich op haar lijf vast te zuigen en zij vervolgens samen versmelten naar één organisme? Hoe romantisch! Op hilarische wijze krijgen we ‘les’ over de paringsrituelen van de kogelvis, de prieelvogel en de albatros. Tim maakt gebruik van niet alledaagse instrumenten en in combinatie met humor maakt dat het totaal tot een heel origineel stuk dat je bij blijft! Heerlijke kennismaking met dit talent en het zou leuk zijn als er een volledige voorstelling van komt. Dan ben ik er bij. Als derde krijgen we een voorproefje van schrijfster Helena Hogenkamp; een monoloog over eigenaarschap van verhalen. Voor schrijvers wellicht een herkenbaar dilemma; voor mij een wat lastiger vraagstuk om me in te kunnen leven. Leuk om zo een inkijkje te krijgen in de hersenspinsels van deze schrijfkunstenaar. Het grappige was dat ik met mijn mede-bezoeker hier nog lang over nasprak: hoe zou dat nou zijn als schrijver met dergelijke dilemma’s? Nooit bij stilgestaan!

Even pauze. Even buiten genieten en verwonderen over de plek waar we zijn. En hoe tof is het dat de avond zich verplaatst naar buiten. We krijgen buiten een werkelijk adembenemend voorproefje van danscollectief De Arnhemse Meisjes. Zij laten de danskunst en de openbare ruimte samensmelten. Overal waar je keek gebeurde iets! De bewegingen en het samenspel was zo indrukwekkend dat ik even vergat waar ik was. Ik kan je niet vertellen wat het was: je moet het echt zelf ervaren. Prachtig.

Voor het laatste stukje van de avond verhuizen we weer terug naar de warme zaal. Daar werden we getrakteerd op Mr. Goose & the Swinehouse; flamboyante mensen die een eclectische band vormen. Voor mij een eerste kennismaking met deze muziekstijl wat me deed denken aan de jaren 70. Bijzonder om al deze kunstvormen in één bijzondere avond vol verrassingen samen te leren kennen. Ik kan maar één ding zeggen: het was fantastisch.

Nieuwsgierig geworden? Je kan het hele gezelschap deze maand nog zien in Zwolle, Amsterdam, Deventer, Enschede, Diepenheim en Nijmegen. Go for it! Meer info op: denieuweoost.nl.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem