Saskia Bak, directeur museum Arnhem: “Mijn opa bouwde als timmerman mee aan de Eusebiuskerk”

museum

Sinds een jaar is ze het gezicht van Museum Arnhem. Saskia Bak vindt het geweldig om naar kunst te kijken. En dat enthousiasme draagt ze het liefst over op zo veel mogelijk mensen. Ooit hoopt ze alsnog te promoveren op Piet Mondriaan. Maar voorlopig heeft ze in Arnhem andere belangrijke zaken te doen.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Vanuit haar geboorteplaats Delft verhuisde ze naar Groningen, waar ze later ook kunstgeschiedenis ging studeren. “Op de RUG was binnen deze studie veel aandacht voor musea en tentoonstellingen. En we hadden fantastische hoogleraren: Henk van Os, Hans Locher, Auke van der Woud. Ik leer het liefst over kunst vanuit de nieuwsgierigheid die een kunstvoorwerp oproept. Als ik mag kiezen tussen een kamer vol kunstobjecten of een kamer vol bóeken over kunst, dan ga ik meteen voor die eerste,” aldus Saskia Bak (50).


Fries Museum
Al tijdens haar studie gaf Saskia korte cursussen en lezingen over kunst. Zo leerde ze de taal van het publiek spreken. “Toen mij een vaste baan werd aangeboden als coördinator publieksbegeleiding bij het Fries Museum, heb ik geen moment getwijfeld. Zelfs al moest mijn promotieonderzoek over Mondriaan daarvoor in de koelkast. Promoveren kan altijd nog; dit was een kans om met beide handen aan te grijpen.”


Eusebiuskerk
Ze werd het gezicht van het Fries Museum en vond het niet meer dan vanzelfsprekend om naar Leeuwarden te verhuizen. Zes jaar later nam ze precies dezelfde beslissing, ditmaal voor Museum Arnhem. “Ik kende de stad al van bezoekjes aan de Sonsbeek-tentoonstelling en het toenmalige Gemeentemuseum. Later hoorde ik dat mijn opa na de oorlog als timmerman heeft meegewerkt aan de wederopbouw van de verwoeste Eusebiuskerk. Ik treed dus een beetje in zijn voetsporen.”


Geweldige stad
“Arnhemmers weten niet half hoe geweldig hun stad is: de centrale ligging in die schitterende omgeving, de unieke veelzijdigheid van het landschap. Iedere Arnhemmer zit zó in een park, zonder een eind te hoeven lopen. Als adoptie-Fries houd ik van bossen en de horizon, van lucht en weidsheid. En daarbij dan dat uitgebreide culturele aanbod aan dans, theater, muziek, film, musea en erfgoed. Arnhem heeft het allemaal.”


Pierre Janssen
“Samen met mijn team wil ik kunst nog meer naar de mensen brengen, in de geest van oud-museumdirecteur Pierre Janssen,” vervolgt Saskia haar betoog. “Educatie in het algemeen en voor scholen in het bijzonder blijven belangrijke speerpunten. En dan volgt volgend jaar de uitbreiding van het museum. Er is nog geen architect en dus ook nog geen ontwerp, maar we weten precies wat we willen: het unieke landschap om ons heen naar binnen halen, net als in onze Rijnzaal en het museumcafé.”

Saskia geeft het [Made in Arnhem]-estafettestokje door aan MAISON the FAUX. Ze noemt dit modeontwerpbureau ‘ongelooflijk getalenteerd en creatief’; het laat mensen opnieuw en op een andere manier naar dingen kijken. Ze weten mensen te inspireren en Saskia is benieuwd waar zij op hun beurt hun inspiratie vandaan halen.

”Als ik mag kiezen tussen een kamer vol kunstobjecten of een kamer vol bóeken over kunst, dan ga ik meteen voor die eerste”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP