Familieman én horecaman, gaat dat wel samen? Met een beetje planning en improvisatie lukt dat best, bewijst Milan Scholten. Sinds zeven jaar runt hij met zijn compagnon David de populaire Bar Florian op de Jansplaats. En samen met zijn Miranda een druk gezin met twee jonge kinderen.

Interview: Nicole Beaujean
Foto’s: Eva Broekema

“Dit zijn de tropenjaren van onze relatie, dat weten we heus wel. Maar Miranda en ik kennen elkaar al veel langer dan vandaag. Door dik en dun weten we nu precies wat we aan elkaar hebben. Oké, sporten en slapen schieten er vaak bij in, maar we maken nou eenmaal graag tijd voor familie en vrienden.”

Milan Scholten (35) zit er ontspannen bij op zijn eigen terrasbankje. Toch is het alweer geen doorsnee dag, met steigerbouwers die ineens opduiken en zijn halve terras overnemen. Gelukkig vindt hij improviseren een kick: “We doen hier allemaal álles, als dat nodig is. Daarin verschillen onze medewerkers niet van ‘de baas’: als het moet, fix ik ook een verstopte wc.”

Horecabloed
Milan is opgeleid als banketbakker en rolde van lieverlee de Arnhemse horeca in. In 2004 werkt hij zich op tot bedrijfsleider van Bar Florian. Zes jaar later is het tijd voor een nieuwe uitdaging: samen met chef-kok David van Tuil neemt hij de tent over. “Blijkbaar heb ik horecabloed: zorgen voor een ander zit wel in me. Thuis kook ik ook graag. Als een brave huisvader vries ik dan regelmatig wat in voor écht drukke dagen.

Het voordeel van een eigen zaak is dat je heel flexibel bent. Het nadeel van de horeca is dat je altijd werkt als anderen vrij zijn. [Lachend:] Gelukkig wist Miranda waar ze aan begon.”

Kinderwens
Al jong had Milan een kinderwens, die hij samen met zijn vriendin Miranda drie jaar geleden in vervulling zag gaan: dochter Lot (nu 3) en zoon Tijn (nu 1,5) werden geboren. “Heel lang dacht ik: ik wil er wel een stuk of vijf, zes. Inmiddels vraag ik me af of dat wel handig is, haha.”

Milan vindt kinderen leuk en kinderen vinden Milan leuk. Daar komt ook de actie vandaan die hij bedacht met Il Cappelino, collega op de Jansplaats: “Kinderen die bij ons eten, krijgen een bon waarmee ze bij de ijssalon een lekker ijsje mogen gaan uitzoeken.”

Bouwburg
Die sterke kinderwens stamt misschien wel uit die ene zomerweek per jaar dat Milan deelnam aan Bouwburg, een vakantiekamp voor kinderen van vier tot dertien jaar. Daar bouwen de jonge rouwdouwers hun eigen hut en doen ze zo’n beetje alles wat thuis niet kan of mag.

Als trouw ex-deelnemer zit Milan inmiddels in het bestuur van Bouwburg: “We doen dit allemaal als vrijwilliger en voelen ons een beetje wereldverbeteraars in het klein. Lekker buiten spelen, zonder tablets of games, is zó belangrijk. Dat geven we elk jaar heel graag aan zo’n 520 kinderen door.”

Kinderboerderij
Ook thuis onderneemt Milan zo veel mogelijk met zijn kinderen: op de fiets naar de kinderboerderij, samen naar het pannenkoekenrestaurant, buiten spelen, voetballen. “Dat is best wel eens lastig, omdat ik tot ’s avonds laat werk. ’s Ochtends in alle vroegte begint thuis in Velp het circus weer. Tegenwoordig heb ik vier planningen: eentje van de zaak, eentje met de kinderen, eentje met mijn vriendin én eentje met vrienden. Want Miranda en ik proberen ook ieder ons eigen leven te blijven leiden, met vrienden en vriendinnen. Dan ontkom je niet aan compromissen.”

Door het vuur
Behalve familieman is Milan een man van hechte vriendschappen. “Onze vriendengroep is echt mijn alternatieve familie. ‘De Jongens’ weten alles van mij en we gaan letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur.”

Bijna létterlijk, toen het transportbedrijf van Marwin Melis vorig jaar in vlammen opging: “Dan spring ik meteen in mijn auto en rijd naar Duiven. Dat zouden we allemáál voor elkaar doen, dat hebben we al zo vaak bewezen. Hen bel ik direct als er wat aan de hand is, nog eerder dan mijn eigen familie.

Samen hebben we ook al heel wat buitenlandse trips gemaakt. Dat wordt steeds lastiger met al die volwassen agenda’s, maar we blijven het trouw plannen.”

Druktemakers
En dan is er nog de SJOA, Sociëteit Jong Ondernemend Arnhem, een netwerkvereniging van jonge (maximaal veertig jaar!) ondernemers en professionals in de stad: “Die gasten zijn als aangenomen familieleden die je nooit meer kwijt wilt. We zijn allemaal behoorlijk eigenwijs en aanwezig; tien keer per jaar zestig druktemakers bij elkaar.

Inmiddels is Bar Florian ons vaste clubhuis. Van alle netwerkclubs waar ik lid van ben is dit de meest hechte, met de grootste gunfactor.”

Milan’s kindvriendelijke UITtips:

Bouwburg
Voor dit jaar allang volgeboekt, maar volgend jaar kan jouw kind erbij zijn!

Sonsbeek en Sonsbeekmarkt
Altijd fijn in dit park, zéker op elke eerste zondag van de maand

Plekken waar normaal niks en nu toffe evenementen verschijnen
Melkfabriek, Steenfabriek Meinerswijk

Pannenkoekhuis De Stroper, Schaarsbergen
Vaste prik met de kinderen en áltijd lekker

Sugar Hill
Ideaal met de kids, maar ook fijn met z’n tweetjes

Burgers’ Zoo
Leukste dierentuin van Nederland!

Kinderboerderij Presikhaaf
Als de kinderen het leuk hebben, hebben wij het ook leuk

Posbank
Prachtig natuurgebied ‘om de hoek’

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020