Uitgeverij Loopvis: Liefdewerk en nieuw papier

Schrijver, uitgever, winkelier, verbinder: Marije Sietsma is het allemaal. Vanuit haar paradijselijke winkeltje, Uitgeverij Loopvis, in Klarendal bedenkt en schrijft ze smakelijke boeken. Uitgaven die opvallen, vooral bij vormgevers en bibliofielen. En die allesbehalve in een hokje passen.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Net als de loopvis (die écht bestaat; zoek maar op!) is ze eigenzinnig en nieuwsgierig. In 2011 kreeg Marije Sietsma (39) de eerste ideeën voor een kruidnotenkookboek, maar geen enkele uitgeverij had oren naar haar eigenwijze format. En als je dan Marije heet, begin je gewoon zélf een uitgeverij. Nou ja, gewoon… dat had nog heel wat voeten in aarde: “Als ik van tevoren geweten had wat er allemaal bij komt kijken, was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Want nee, het is geen goede tijden voor boeken. En al helemaal niet voor principiële boeken. En toch moest mijn duurzame uitgeverij er komen.”

Stamppotboek
Duurzaam, want gedrukt met plantaardige inkt en waterloze offset-techniek. Dat is veel schoner dan regulier drukwerk. Marije: “Inmiddels zijn we achttien boeken verder en ben ik bezig met een karamelboek, dat binnenkort verschijnt. Liefde voor koken zit bij mij in de familie. Zowel mijn vader als mijn broer zijn kok. Bij ons thuis waren we altijd al van de eerlijke producten: je eigen wol spinnen, zelf kaarsen en worst maken. En de thematische aanpak van de kookboeken komt voort uit mijn journalistieke achtergrond.”

Bruggetjes
Zorgvuldig kiest Marije de drukkers, vormgevers, fotografen en illustratoren met wie ze samenwerkt. “Ik selecteer altijd op kwaliteit, maar zeker ook op bijzonderheid. Met alles wat ik in mijn winkel verkoop, wil ik iets speciaals bieden.” Het assortiment is inmiddels uitgebreid met jeugdboeken, prachtige schrijfwaren, wenskaarten en biologische eetwaren, zoals pindakaas, aanmaaklimonade en specerijen. Stuk voor stuk met liefde uitgezocht en geëtaleerd. Vorig jaar maakte Marije een boek met persoonlijke portretten van wijkbewoners in Klarendal. “Dat boek was voor mij echt een spoedcursus ‘integratie in de wijk’. We hebben zóveel leuke, interessante mensen ontmoet. Bewoners én makers, want Klarendal en het Modekwartier barsten van de creativiteit. Het was heel bijzonder om steeds zo’n duo samen te brengen. Ja, ik ben nogal van de bruggetjes.”

Kat uit de boom
Als kleine uitgeverij is het niet gemakkelijk om je fonds bij de boekhandel te krijgen. “Mijn boeken vallen een beetje buiten de hokjes en zijn daardoor lastig te positioneren. Daarom ben ik blij met mijn eigen winkel, meteen onze showroom. Achter in de winkel kan ik rustig werken, maar ik kan hier ook vertegenwoordigers ontvangen. Veel Klarendallers keken eerst nog even de kat uit de boom, maar nu komen ze regelmatig een praatje maken. Het is een gezellige wijk, met productiehuis Plaatsmaken en illustratiestudio Het Paradijs om de hoek.”

Marije draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan dansdocent/sportcoach Karin Lambrechtse: “Karin is een enorme duizendpoot. Ze is danseres (voorheen bij Introdans, nu freelance), adviseert dansers en andere sporters over voeding én schreef een kookboek over sportvoeding. En dan heeft ze ook nog tijd om mee te werken aan allerlei culturele projecten.”

“Ik ben nogal van de bruggetjes”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem