Kloppend hart voor cultuurstad Arnhem

Het is beslist geen pr-praatje van Marian Louppen. Ze is écht razend enthousiast over Arnhem als ‘culturele hoofdstad van het oosten’. En ze voorspelt voor de komende jaren een prachtige toekomst voor onze stad.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie:

Cultuur Netwerk Arnhem (CNA) is hét netwerk voor culturele instellingen in Arnhem. CNA richt zich als Vereniging op gezamenlijke belangenbehartiging, kennisdeling en voorlichting met betrekking tot kunst en cultuur in Arnhem. Daarnaast is CNA een platform voor ontmoeting, samenwerking en afstemming tussen organisaties. Bij CNA zijn de twintig grotere instellingen aangesloten. Onafhankelijk voorzitter van CNA is Marian Louppen.

“We staan er op cultuurgebied heel goed voor in Arnhem. Nog niet alles is af, maar er spelen goede ontwikkelingen die een mooie toekomst voorspellen.”
Marian Louppen, voorzitter van Cultuur Netwerk Arnhem, gaat er eens goed voor zitten. Want ze heeft een warm kloppend hart voor cultureel Arnhem en begrijpt maar niet waarom zoveel stadsgenoten niet trotser zijn.
“Ons nieuwe centraal station heeft Arnhem wereldwijd op de kaart gezet. Zo’n fraaie architectonische toegangspoort tot het centrum bepaalt mede de identiteit van een stad. Iets dergelijks verwacht ik van de nieuwe concertzaal van Musis Arnhem.”

Publiekslieveling
Marian erkent de bouwkundige obstakels bij Musis, maar: “Vertraging in de bouw is niet ongebruikelijk. Kijk naar de Elbphilharmonie in Hamburg: tien jaar te laat opgeleverd en ook nog eens 700 miljoen(!) boven budget. Inmiddels wordt het gebouw door vriend en vijand omarmd. Eigenlijk een beetje zoals onze Rozet, dat toch ook een publiekslieveling is geworden.”
De nieuwe zaal van Musis Arnhem maakt straks ook middelgrote concerten mogelijk: te klein voor Gelredome, te groot voor Luxor Live. “Wat mij betreft speelt hier straks ook de brassband uit de Geitenkamp ” stelt Marian Louppen. “De zaal krijgt een heel brede programmering, van Bach tot Bauer. Het wordt echt een concertzaal voor iedereen.”

Openbare repetities
Precies een jaar geleden sloten Stadstheater Arnhem, Oostpool, Introdans, Het Gelders Orkest (HGO), gesteund door de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland, een pact voor cultuurinhoudelijke samenwerking: de Lauwersgracht Alliantie. “Samenwerking in de culturele sector is bewezen succesvol, zie Groningen, Den Haag en Rotterdam. Dat wordt optimaal mogelijk als deze partijen in de toekomst onder één dak terecht zouden komen aan het Koningsplein (naast het Stadstheater). De provincie is bereid hierin te investeren. We kunnen daardoor bijvoorbeeld openbare repetities dans en toneel verwachten. Doodzonde toch, dat deze activiteiten nu niet voor het publiek toegankelijk zijn. Dat is elders een groot succes.
Ook de Arnhemse podia voor popmuziek slaan de handen ineen: Luxor Live, Willemeen en wellicht ook Huis van Puck.”

“Cultuur is essentieel voor de vitaliteit van een stad”

Bruisende binnenstad
“Afgelopen jaar heropende Theater aan de Rijn, vlak naast het Feestaardvarken. Na een grootschalige verbouwing en renovatie is dit nu een podium van theater, dans, muziek, literatuur, horeca en debat. Theater aan de Rijn huisvest productiehuis Generale Oost en is een platform voor nieuw talent. Het is een heel avontuurlijk en bijzonder gebouw geworden.”
Marian verheugt zich verder op de nieuwe huisvesting van Focus Filmtheater aan het Kerkplein: “Ik ken de bezwaren, maar wil daar tegenin brengen: zonder een sterk en divers aanbod van cultuur komt er niemand naar een stad. Investeringen in cultuur in de binnenstad zijn in het belang van de werkgelegenheid, direct en indirect. Arnhem is economisch gebaat bij een centrum dat leeft en bruist. En cultuur is essentieel voor de vitaliteit van een stad.”

Canon van Nederland
Ook Museum Arnhem gaat verbouwen. Marian Louppen: “De plannen liggen nog op de tekentafel en zijn nog niet definitief, maar eind van dit jaar gaat de bouw echt beginnen. De locatie, en met name het uitzicht op en de verbinding met de Rijn, wordt maximaal benut door de aanbouw van onder andere een prachtige nieuwe glazen vleugel.”
Nog steeds niet ervan overtuigd hoe wij boffen met Arnhem als cultuurstad van het oosten? Marian doet er nog een schepje bovenop: “In Gelderland zetelen vijf onmisbare en uitstekende instellingen die tot de nationale culturele basisinfrastructuur worden gerekend: Introdans, HGO, productiehuis De Nieuwe Oost, Toneelgroep Oostpool en het Nederlands Openluchtmuseum. En die zitten àllemaal in Arnhem.
In het Openluchtmuseum wordt trouwens dit najaar de Canon van de Nederlandse geschiedenis geopend. Tijdens een presentatie van de plannen werd ik super enthousiast. Op dit moment wordt in het eivormige entreegebouw hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze spectaculaire tentoonstelling.”

Kat uit de boom
“Als je ziet wat er allemaal al is en zeker van wat er nog komt, word ik heel blij. Arnhemmers kijken de kat nog uit de boom, maar als het straks allemaal af is, zullen ze vanzelf trots worden.”

“Rozet is toch ook een publiekslieveling geworden”

Marians favorieten

  • Ik ben fan van alle genres klassieke muziek, van symfonische muziek, kamermuziek, barok tot opera en allerlei leuke cross-overs met popmuziek. In dat opzicht ben ik echt een omnivoor.
  • Ik ga graag naar de film. Voor arthouse naar Focus Filmtheater en voor live opera’s naar Pathé.
  • De kaartjes voor de nieuwe voorstelling van cabaretier Pieter Derks in het Posttheater liggen klaar. Ik bezoek cabaret niet zozeer om te lachen, maar voor originele invalshoeken. Ik ben een groot fan van Pieters slimme, originele analyses.
  • Groen: bijna elke Arnhemse wijk heeft een park. En de Posbank ligt om de hoek. Beseffen we wel hoe bijzonder dat is??
No Comments Yet

Comments are closed

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

* indicates required

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP