Favo fitnesscoach Henk Oosterhof

Henk Oosterhof

Spierballen of bitterballen?!

Fitnesscoaches staan stijf van de anabole steroïden. Ze zijn super ijdel en alleen met hun lichaam bezig. En ze beoordelen ook anderen puur op uiterlijk. Het zijn clichés en in veel sportscholen kloppen ze. Maar Indoor Action is anders. Bij Indoor Action werkt Henk Oosterhof. En die ontkracht al deze vooroordelen.

Interview: Nicole Beaujean
Foto’s: Eva Broekema

Binnen vijf minuten wordt duidelijk waarom fitnesscoach/-coördinator Henk Oosterhof (32) zo geliefd is bij sportschool Indoor Action in het Spijkerkwartier. Hij kent alle leden bij naam, heeft voor iedereen een vriendelijk woord en maakt de indruk écht met anderen bezig te zijn en zeker niet alleen met zichzelf.

Of die clichés niet vermoeiend zijn? “Het is ook wel logisch,” meent Henk, “De generatie van nu wordt gevoed door sociale media. Op Facebook en Instagram zien ze alleen maar perfecte plaatjes van strakke lichamen. Er zijn zeker sportscholen die het imago van sportinstructeurs geen goed doen.Het team van Indoor Action doet zijn best om de sfeer te bewaken. Hier gelden best strenge huisregels voor houding en gedrag. Wij vinden het belangrijk om op deze vierduizend(!) vierkante meter tóch een gemoedelijke sfeer te behouden.
Iedereen kan hier met elkaar, zowel team als leden. We willen graag dat iedereen zich hier welkom voelt: moslima’s, joden, homo’s, mensen met een beperking, fitboys en senioren. Persoonlijke aandacht is daarbij super belangrijk.”

Spierballen
Henks fascinatie voor fitness begon in de puberteit: “Ik dacht simpelweg: als ik spierballen heb, vinden vrouwen mij leuk. Nou, ik kan je inmiddels vertellen dat het eerder andersom werkt. Maar sporten heeft mijn zelfbeeld zeker verbeterd. Al zit er ook een keerzijde aan trainen: je wordt nooit goed genoeg, het kan altijd beter. Daar ligt een mooie taak voor mij: om de jongens en meiden van nu te leren dat ze trainen om fit te zijn, niet om perfect te worden.”

‘Schijt aan Henk’-dag
“Als kleine jongen wilde ik al militair worden. Niet eens zozeer om de wereldvrede te bewerkstelligen; ik vond het uniform stoer en deed niets liever dan soldaatje spelen en hutten bouwen. Het leek me tof om met mooi materieel en mooie voertuigen te werken. Bij Defensie werd mijn discipline gevoed. Daar ben ik ook de sportopleiding CIOS gaan volgen.
Sinds 2011 is fitness echt mijn werk. Eigenlijk is dit geen baan, maar een levensstijl. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit minder goed voor mijn lichaam zal zorgen.
Dat betekent trouwens niet dat ik nooit de teugels laat vieren. Ik ben echt geen konijn! Eén keer per week heb ik een ‘snackdag’. Indoor Action-leden die ik coach noemen dat hun ‘Schijt aan Henk’-dag. Op die dag mag ik van mezelf helemaal los met chocola en koek, mijn twee zwaktes. Maar ik plan die dag wel heel bewust. Dus van tevoren bedenk ik goed: op welk feestje denk ik nergens over na en ga ik lekker eten en drinken?”

Geen robots
Henk: “Ik ben geen missionaris en wil zeker niet iedereen bekeren. Mensen moeten vooral doen wat ze zelf willen. Maar als ze bij me komen voor tips, help ik ze graag. Vertel je omgeving waar je mee bezig bent, zodat ze je kunnen steunen. Als ik met vrienden ga stappen, weten ze inmiddels wel dat ik zelden zal drinken. Dat respecteren ze, net zo goed als ik respecteer dat zij bitterballen bestellen. Af en toe kies ik heel bewust voor een stuk taart, die mij moeder met veel liefde heeft gebakken. Of ik drink een biertje na een dag goed teamwork. We zijn geen robots! En anders houd je een streng regime ook niet vol.”

Henks Heerlijke smoothie
Volgens Henk gaat het vaak om slimme keuzes maken. Neem een olijf in plaats van een stuk stokbrood, als je uit gaat eten. Sluit de maaltijd af met een kop (zwarte) koffie in plaats van een toetje, zónder koekje. Maak altijd een bewuste afweging, beslis nooit op impuls. Regelmatig eten is bij Henk: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner, avondsnack. En die tussendoortjes zijn dan bijvoorbeeld een zak paprika’s of een gezonde smoothie:

250 ml yoghurt
(water naar smaak, om de smoothie wat vloeibaarder te maken)
véél spinazie (blijf toevoegen en blenderen!)
1 banaan

Sportfondsenbad
Tot 1993 stond op de plek van Indoor Action het Arnhemse Sportfondsenbad. Dit werd in 1933 door architect Wolter Bakker ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De schoorsteen naast het gebouw was de afvoer van de installatie waarmee het zwemwater werd verwarmd.
Van 1993 tot 1996 kon in het verbouwde bad op forellen worden gevist! Indoor Fishing de Rietebeek legde na drie jaar het loodje.
Door de jaren heen is het Sportfondsenbad drastisch verbouwd. Zo was het dak, net als bij Gelredome, rolbaar en kon het ooit open. In de Tweede Wereldoorlog is dit verloren gegaan. Oude bouwdelen van het dak en andere originele elementen zijn met veel liefde behouden en/of gerenoveerd en nog steeds zichtbaar in de sportschool, sinds 1996 hier gevestigd.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem