Cabaretier Guido Weijers: “In het Posttheater voel ik geen belemmeringen”

Guido Weijers

Het Arnhem van Guido Weijers is in de loop der jaren flink veranderd. Waar hij de stad tijdens zijn studie vooral van zijn ‘rosse’ kant leerde kennen, zag hij erna door de liefde de schoonheid. Eén plaats in het bijzonder heeft een speciale plek in het hart van de cabaretier: het Posttheater. Dus staat hij daar van 31 augustus tot en met 1 september met zijn oudejaarsconference. Op 31 oktober staat hij ook in het Stadstheater.

Interview: Paul Gersen

In het rijtje Nostradamus, Orakel van Delphi en de makers van de Maya-kalender kunnen we nu ook Guido Weijers toevoegen. Hoe kan het anders dat hij al in de zomer naar Arnhem komt met zijn oudejaarsconference? De cabaretier lacht als we ‘m ernaar vragen: “Ja, het is natuurlijk lastig om vier maanden voor het einde van 2018 al conclusies te trekken wat voor een jaar het gaat worden. Er is namelijk geen peil op te trekken en daarom doe ik dat dan ook niet, haha! Je kunt nog zo’n leuk programma in elkaar draaien, als een dag voor de show een vliegtuig neerstort, is alles weer helemaal anders.”

Camerettenfestival
Welkom in het leven van een oudejaarsconferenceschrijver. Tot er vlak voor de jaarwisseling een show op de planken staat, wachten maanden van schrijven, try-outen, bijschaven, nog een keer testen en ga zo maar door. Weijers kent het klappen van de zweep. De ervaren topcabaretier won de publieksprijs op het Camerettenfestival, trok met vijf reguliere shows het land door en gaat op voor zijn negende eindejaarsafsluiting, maar zelfs hij moet érgens beginnen. En dus komt hij voor de aftrap naar een theater waar hij zich kiplekker voelt: het Arnhemse Posttheater.

Spijkerkwartier
De band tussen Weijers en de stad gaat ver terug. “Ik heb in Arnhem gestudeerd, maar dat is alweer een tijdje terug. Ik deed de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming en liep dagelijks dwars door het Spijkerkwartier, dat… euh… nog niet zo opgeknapt was als nu. Je kunt je dus wel voorstellen hoe mijn beeld van de stad was, haha! Pas toen ik een relatie kreeg met iemand uit Arnhem, leerde ik de stad echt kennen. De parken, pleinen en de Rijnkade: prachtig!”

Geen moeilijkdoenerij
Eén plaats neemt een speciale plek in zijn hart in: het Posttheater. Weijers had er zijn eerste televisieopnames, testte er zijn eerste oudejaarsconference en komt er ook graag als collega’s daar optreden. “De locatie is fantastisch en het gebouw zelf ademt historie. Ik krijg er altijd het gevoel dat alles mag. Het is niet te chique, er is geen moeilijkdoenerij en ik voel er geen belemmeringen, dus kan er gemakkelijk improviseren.”

Theaterkroeg
Wat het Posttheater ook uniek maakt, is de zogenoemde nazit. “In veel theaters gaat het licht aan als de gordijnen dicht zijn, het publiek weggaat en begint men bij wijze van spreken meteen met poetsen. Hier hebben ze een kroeg waar iedereen na de voorstelling nog even doorgaat. Je krijgt dan meteen te horen wat mensen van je show vinden. Die confrontatie vind ik heel gaaf.” En dus staat Weijers van 31 augustus tot en met 1 september in het theater aan de rand van Klarendal en gaat hij weer voor die ultieme ervaring: een show waarbij alles lukt, zoals die keer dat hij helemaal stuk zat na een drukke tijd: “Ik voelde me ziek en liep op mijn tandvlees. Maar ik ging het podium op, hoorde het applaus en voelde de hitte van het licht op mijn huid. Ineens kreeg ik het weer lekker warm en aangenaam. Ik ging er vol gas in en alles zat mee. Dat was echt een unieke beleving!”

Op 31 oktober staat Guido Weijers ook in het Stadstheater met zijn oudejaarsconference.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP