Burgemeester Marcouch houdt van de donkere dagen, de straten verlicht door feestelijke versiering, de gezelligheid en het gevoel van saamhorigheid dat december met zich meebrengt. Welke nieuwjaarswens heeft hij voor de Arnhemmers?

Ahmed Marcouch kijkt uit naar de feestmaand en zijn allereerste jaarwisseling in Arnhem: “We zijn op zoek naar een fijn familiehuis in Arnhem, maar dit jaar zal ik de decembermaand nog grotendeels in Almere doorbrengen. Met de feestdagen probeer ik dicht bij mijn familie en mijn gezin te zijn. Dat warme familiegevoel gun ik iedereen van harte. Maar die knusheid is helaas lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het zo belangrijk dat we aandacht hebben voor de eenzame mensen om ons heen: buren, collega’s, wijkgenoten.”

Lekker eten in goed gezelschap
“Ik ben dan ook heel enthousiast over wijkinitiatieven waarbij mensen met en voor elkaar eten. De kersttijd is een periode van vieren, al dan niet in religieuze zin. Daar hoort voor mij lekker eten bij, in goed gezelschap; overigens zonder alcohol. Dat wordt nog een uitdaging bij alle kerstborrels en -recepties…!

Ook trek ik graag een goed boek uit de kast en hoop ik tijd te vinden voor een mooie film, die je even uit de dagelijkse beslommeringen wegtrekt. Netflix of de bioscoop, dat kan allebei heel ontspannend zijn.”

Slag om Arnhem
De jaarwisseling is traditioneel een periode om terug te blikken en vooruit te kijken. “Ik zal stilstaan bij het jaar van mijn aantreden als burgemeester van Arnhem, waar ik zo hartelijk en gastvrij ben ontvangen. In deze eerste maanden heb ik al zoveel moois van de stad gezien. We hebben veel om trots op te zijn: musea, Burgers’ Zoo, Introdans, Het Gelders Orkest, Musis, het Stadstheater. Ik geniet van urenlang slenteren door de stad, langs de Rijn of door Sonsbeekpark.

Mijn eerste maand was extra indrukwekkend vanwege de herdenking van de Slag om Arnhem. Er bestaat nog veel diep verdriet om de Slag en de daaropvolgende evacuatie.”

Jansbeek
“De wederopbouw in onze stad is nog steeds in volle gang, die volop in ontwikkeling is. Als ik naar de toekomst kijk, zie ik een prachtig nieuw filmhuis op het Kerkplein, een verbouwd Museum Arnhem en een voltooid Musis. Ook zal de Jansbeek dan weer door het centrum stromen.”

Helden
“Mijn nieuwjaarswens voor de stad heeft alles te maken met verbroedering. Ik hoop dat we de verbinding met elkaar blijven zoeken. Dat begint al met zoiets kleins als elkaar groeten op straat. Zulke kleine dingen kunnen van zo’n groot belang zijn; ze maken echt verschil voor de leefbaarheid in een stad. Verder wens ik iedereen een veilig en gezond oud en nieuw. En dan denk ik speciaal aan de arts, de brandweerman, de politieagent, de ambulancebroeder, de mensen van de reinigingsdienst. Laten we even stilstaan bij deze ‘helden van de stad’, die paraat staan als wij feesten en ervoor zorgen dat onze feestdagen ieder jaar rustig, schoon en feestelijk kunnen verlopen.”

TIPS VAN ONZE BURGEMEESTER MARCOUCH

Muzikale kerstrondgang op Huis Zypendaal
Kerst op Zyp klinkt als een klok! Ontmoet de personeelsleden die jou op muzikale wijze de fraai versierde kamers laten zien. Met kerstvertellingen op muziek, gezang en prachtige klanken van de harp.
9, 10, 16 en 17 december, 13-17 uur. Reserveren noodzakelijk

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum
Van 9 december t/m 21 januari is het weer Winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Ervaar de winters uit onze geschiedenis en kom schaatsen en sleetje rijden, laat je verwarmen door winterverhalen en breng meteen een bezoek aan de Canon van Nederland. openluchtmuseum.nl

Huiskamerfestival Muziek bij de Buren
Muziek bij de Buren is hét huiskamerfestival van, voor en door Arnhem. Op zondag 10 december presenteert Arnhem tussen 13.00 en 18.00 uur wat het te bieden heeft aan opkomend en gearriveerd muzikaal talent. muziekbijdeburen.nl

ChristmasDome in de Koepelgevangenis
Een kopje warme glühwein drinken, de laatste kerstcadeaus kopen, een kerstkaart laten maken van jouw hele familie én genieten van een prachtige locatie? Bij ChristmasDome kan dit allemaal. 15, 16 en 17 december – christmasdome.nl

Pasar Malam in Burgers’ Zoo
De Pasar Malam is de warmste Indonesische markt, in het overdekte tropisch regenwoud van de Bush. Meer dan zestig stands met Indonesische producten en lekkernijen en elke avond een gevarieerd en luisterrijk programma vol muziek, zang en dans van beroemde Indische topacts. Van 23 december tot 6 januari elke dag van 12.00 tot 20.00 uur (behalve 31 december en 1 januari). burgerszoo.nl/pasarmalam

Nieuwjaarsconcert Het Gelders Orkest
Het nieuwe jaar opent met vuurwerk, ook bij Het Gelders Orkest. Samen met viool-virtuoos Roby Lakatos geeft hij op zaterdagavond 6 januari een knallend concert vol improvisatie. Als onvervalst grootmeester en zigeunerviolist speelt Lakatos net zo vanzelfsprekend klassieke als Hongaarse en Roemeense volksmuziek. hetgeldersorkest.nl

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020