Interview met Sprookjesfestival directeur Karin Terwisse
door de Drie Biggetjes

“Laat mij er maar buiten, ik hoef niet zo nodig met een interview in een special,” zucht Sprookjesfestival-directeur Karin Terwisse.  “Jawel, je móet, jij bent de baas van het festival,” knorren de Drie Biggetjes in koor. “Oké, maar kort en krachtig dan, hè? Een terugblik op tien jaar Sprookjesfestival… jeetje, waar moet ik beginnen dan??”

Grote zucht, maar dan begint Karin te praten, met glinsterende ogen en een vette lach. De ene na de andere anekdote volgt: “Twaalf jaar geleden was ik aanwezig bij een beleidspresentatie van de Nota Cultuur en daar hoorde ik dat de gemeente Arnhem meer festivals wilde. Ik produceerde al een aantal jaren sprookjesvoorstellingen op mooie locaties. Voilà, het idee voor het Sprookjesfestival was geboren.”

Arnerijntje
“Al snel bleek dat er heel veel draagvlak was voor dit festival en we konden zelfs al op steun van de gemeente Arnhem rekenen voordat het festival had plaatsgevonden. De toenmalige wethouder van cultuur, Rita Weeda, deed een duit in het zakje. Twee jaar voorbereidingstijd zat er in en in 2008 gingen we met veel lawaai van start.

Sprookjesprinses Arnerijntje was een bedenksel van de fotograaf en mezelf. Dat Arnerijntje zo wereldberoemd zou worden, had niemand kunnen bedenken; zijzelf al helemaal niet, haha. Zelfs ver buiten de grenzen van Arnhem weten mensen hoe ze heet. Erg geestig. Ze is net Sinterklaas.”

Blij van sprookjes
“We zijn zomaar ineens tien jaar verder; ik kan het eigenlijk ook zelf nog niet helemaal bevatten. Naast het cliché dat de tijd echt vliegt, blijkt toch ook wel dat we hier goud in handen hebben. Het festival wordt door zoveel mensen bezocht; vorig jaar zelfs 42.000! Er doen ontzettend veel kunstenaars en instellingen mee; mensen worden echt blij van sprookjes. Het is een heel dankbaar en sympathiek thema om mee te werken. Ik heb nog nooit iets negatiefs gehoord. Dat alleen al zou een reden zijn om er nog minstens honderd jaar mee door te gaan. Ik beleef er zelf ook heel veel plezier aan, niet geheel onbelangrijk natuurlijk.”

Feestvieren
“Knor, knor, knor, wat zou je dan nog willen?”, aldus de Drie Biggetjes. Karin: “Lekkere inkopper: een grote zak met geld natuurlijk! Dat is altijd een ding, het zoeken naar geld, al lukt dat tot nu toe aardig. Wat de toekomst brengt weet niemand, maar wij denken vooral op de korte termijn; een echte toekomstvisie kunnen we helaas niet ontwikkelen. Voorlopig gaan we dit jaar ontzettend vet en vrolijk feestvieren met z’n allen, daar heb ik heel veel zin in. We feesten tot we erbij neervallen, gaan dan eindeloos lang slapen en daarna zien we wel weer verder. Goed zo?”

“Best. Wij mogen toch wel op jouw feestje komen?”

“Ja natuurlijk, ik nodig hierbij iedereen uit!”

De Kaboutertuin
Interview met tuinkabouter Wiebel

Het is even zoeken, maar achter een boom in de Kaboutertuin (Steile Tuin in Park Sonsbeek) zit tuinkabouter Wiebel net een dutje te doen. Zijn gele puntmuts is afgezakt, zijn ronde brilletje bungelt halverwege zijn rode neus  en zijn baard zit in de war. Langzaam gaat één oog open, en dan natuurlijk nog een, want hij heeft er twee.

“Huh, wat doet u hier?” vraagt hij slaperig. “En hoe heb je me gevonden, want ik ben toch onzichtbaar voor mensenogen?”

“Ja, wel voor gewone normale mensenogen, maar niet voor de mensen die jou kunnen zien.”

“O, nou, klinkt ingewikkeld, maar het zal wel,” antwoordt tuinkabouter Wiebel een beetje knorrig.

“En kinderen kunnen jou áltijd zien, wist je dat wel, tuinkabouter Wiebel?”

“Ja ja, dat weet ik wel, dat is normaal.”

“Beste tuinkabouter Wiebel, wat gaat u allemaal doen tijdens het Sprookjesfestival in de Kaboutertuin in de herfstvakantie?”
Tuinkabouter Wiebel staart peinzend voor zich uit: “We hebben groot feest in de kaboutertuin, wel negen dagen lang. Alle kabouters hebben hun huisjes mooi opgeknapt, een nieuw verfje gegeven, raampjes en deurtjes gepoetst. En dan, als de kinderen komen, gaan we ons verstoppen. We verwachten heel veel kinderen namelijk. De bedoeling is dat al die kinderen gaan kijken of ze ons kunnen zien. En dan zitten wij natuurlijk heel hard te lachen, want we zijn heel snel en we zitten heel goed verstopt. Maar er zijn altijd hele slimme kinderen bij die ons ‘spotten’ en dat kunnen ze dan laten weten aan het Kaboutermeldpunt. Leuk, hè?”

“Zeker leuk! Jullie zijn er maar druk mee met al die kabouters!”
“Jazeker, maar dat is nog niet alles: er is nog veel meer te doen in de Kaboutertuin. Kinderen kunnen racen bij de racekabouter, bouwen met de bouwkabouter, een mooie feestslinger knutselen, schminken, naar de beeldentuin, naar voorstellingen in de tent. Bij de muziekkabouter kunnen de kinderen mooie muziek maken en natuurlijk zijn er weer overheerlijke kabouterpannenkoekjes om lekker op te smikkelen. Ik vind ze ook verrukkelijk, dus ga zeker mijn buikje rond eten.

Zo, nou weet je wel weer genoeg, hè; ik ga verder slapen. Dan ben ik straks lekker uitgerust als alle kinderen op ons feest komen.”

Kaboutertuin Sonsbeekpark, 14 t/m 22 oktober 10.00-16.00 uur, alle leeftijden, € 2,50.

Grote feestelijke opening: zaterdag 14 oktober, 13.00 uur, Stadhuishal

“Mag ik deze dans van u?”

Regisseur/choreograaf Adriaan Luteijn (o.a. Introdans) verzorgde de openingsvoorstelling bij de eerste editie van het Sprookjesfestival in 2008 en deed dat ook bij het vijfjarig bestaan. Dus het kan niet missen dat hij nu, bij het tienjarig jubileum, opnieuw het startschot van dit succesvolle festival gaat vormgeven.

Adriaan Luteijn: “We maken er een groot feest van voor iedereen, met muziek en dans. Actrice Juul Vrijdag vervult de hoofdrol in een verhaal dat speciaal voor deze jubileumeditie (thema: Feest!) is geschreven. De dans komt van studenten van ROC Rijn IJssel afdeling Dans en piepjonge leerlingen van Studio26 uit Velp.

Natuurlijk is prinses Arnerijntje erbij, om haar draait het tenslotte allemaal. De prinses heeft een turbulent jaar achter de rug, met heel wat sprookjesachtige bezoeken over de hele wereld en ver daarbuiten. Ze heeft een nieuwtje en dat wil ze graag met haar trouwe fans delen.

De opening wordt het feestelijke startschot van dit mooie festival, dat na al die jaren een belangrijke plaats verworven heeft in Arnhem.”

Festivaltips:

So you think you can stoelendans – Introdans
Het is één groot feest: de stoelen vliegen en rijden in het rond! SO YOU THINK YOU CAN STOELENDANS is een programma vol inventiviteit, humor en hilariteit – een familievoorstelling waarin Introdans zich van zijn beste kant laat zien. In de pauze een stoelendanswedstrijd met sprookjestintje. Stadstheater, zaterdag 14 oktober, 19.30 uur.

Reusachtig Cool – Theater de Winter
Je zal maar een reus zijn, door je broer in zee worden gegooid, gered worden door een magische vis en een beetje getikte oma hebben. Uiteindelijk kom je erachter dat je de zoon van een koning bent. Buitengewoon beeldend en prachtig vertolkt door John de Winter. Posttheater, zondag 15 oktober, 15.00 uur.

Smakelijke Sprookjes – Theatra
In een land hier niet eens zo ver vandaan wordt iedere dag hard gewerkt. Tot er op een dag een reusachtige gast verschijnt die eist dat de koks de menukaart aanpassen… Een komische en interactieve poppenvoorstelling. Molenplaats, maandag 16 oktober, 11.00 en 13.30 uur.

1001 sprookjes en legenden – Ridder Richard
In 1001 seconden hoor je het verhaal van Aladdin, Sneeuwwitje en Robin Hood. Maar er is zóveel te vertellen en zóveel na te spelen… Beleef deze verhalen vol humor op Kasteel Rosendael en geniet daarna van het sprookjesachtige park. Kasteel Rosendael, dinsdag 17 oktober vanaf 11.00 uur, meerdere voorstellingen.

Feest op Bronbeek
Wij vieren feest zoals de kinderen in Nederlands-Indië dat vroeger ook deden. Buiten op het landgoed van Bronbeek kun je meedoen met verschillende activiteiten rondom het thema feestvieren in Nederlands-Indië. Museum Bronbeek, za 14 t/m zo 22 oktober, 10.00-17.00 uur.

Mijn kleine zeemeermin – Eva van den Bosch
Een poëtische muziektheatervoorstelling over liefde, moed, de zoektocht naar je roots en het vormen van je eigen identiteit. Grappig, spannend en ontroerend. Live harpmuziek van Mai Flesseman, zang door Eva van den Bosch. Theater de Leeuw, woensdag 18 en donderdag 19 oktober, 11.00 en 14.30 uur.

Feest in het Museum
Altijd al op de muur willen schilderen? Dan is dit je kans! Samen maken we een feestzaal met ‘glow in the dark’-verf. Gewapend met zaklamp en kwast deel jij met ons hoe jouw sprookjesachtige feest er uitziet. Museum Arnhem, 19 t/m 22 oktober, 12.00 tot 16.00 uur.

Frank Groothof – Peter en de Wolf
De musici zijn getalenteerde Russische én Nederlandse kinderen. Het verhaal wordt verteld door Frank Groothof. Met een schitterende animatiefilm, waardoor het verhaal ook voor de kleinste kinderen heel toegankelijk is. Luxor Live, zaterdag 21 oktober, 14.30 uur.

Hans en Grietje de Musical
Hans & Grietje de Musical is een familievoorstelling die je niet mag missen. Kom verkleed! Stadstheater, zondag 22 oktober, 14.30 uur.

Meer info over het festival op: sprookjesfestival.nl

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP