Tekst: Paul Gersen

Een vriend van me was tijdens zijn studententijd ineens helemaal ‘into jazz’. Daar moest de rest van de vriendengroep nogal om lachen − we stelden ‘m onszelf al voor met een wijntje, zwarte coltrui en een baret op zijn hoofd. En daarbij: jazz, dat was toch vooral voor mensen die zichzelf heel interessant vonden? Maar door de jaren heen leerde ik via onder anderen Miles Davis en Chet Baker de schoonheid van het genre kennen en vond ik nóg een reden om blij te zijn dat ik in Arnhem woon. De jazz spelende studenten van conservatorium ArtEZ staan namelijk wekelijks in verschillende cafés in de binnenstad.

De Kroeg heeft op dinsdag jazzy jamsessie, maar ook in Stella by Starlight zijn er wekelijks gratis toegankelijke jazzsessies − op de woensdag om precies te zijn. Eigenaar Ruben de Rooij: “Het conservatorium is hierin een erg goede motor waar Arnhem trots op mag zijn. Hoe zo’n jazzavond eruit ziet? We starten ergens rond negen uur met een set van de sessie-openers. Die doen covers, of eigen songs. Na een pauze gaan we echt jammen. Er staan een drumkit, een piano en versterkers, dus iedereen kan zo inhaken.”

De avonden hebben inmiddels een  beruchte status: “Soms doen gastdocenten van ArtEZ mee, vaak zijn dat bekende jazzmuzikanten. Dat worden nog weleens lange nachten, haha!” Wat er zo leuk is aan een avond als deze? Dat is moeilijk uit te leggen − je moet het meemaken, voelen. Of, zoals Louis Armstrong ooit zei: “If you have to ask what jazz is, you’ll never know.

Behalve de jazzsessies in Stella by Starlight tipt Paul in oktober en november:

Het volledige programma van Stella by Starlight is te vinden op: stellabystarlight.nl

Paul Gersen (33) is, naast Arnhemmer, hoofdredacteur van muziekmagazine Lust For Life. Er zijn weinig concerten in de stad die aan zijn aandacht ontsnappen. Voor Uit In Arnhem tipt hij maandelijks de leukste.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020