Tekst: Paul Gersen

Op mijn zestiende ontmoette ik tijdens een vakantie in Slovenië vijf jongens die samen in een metalband speelden. We trokken een week samen op en bleven door de jaren heen contact houden. Een aantal van hen stond in april, zeventien jaar later, in Luxor met de band Textures. Een afscheidsconcert, want ze houden er eind dit jaar mee op. In de tussenliggende tijd veroverden ze de harten van metalfans over de hele wereld. Kwamen er weer jaloersmakende foto’s voorbij van tours door Nepal, de Verenigde Staten en ik weet niet waar allemaal.

Het was goed druk in Luxor Live. Begrijpelijk, want stiekem heeft Arnhem een behoorlijk grote metalscene. Niet alleen de poptempel aan het Willemsplein programmeert het genre, ook Willemeen heeft een geweldige metalreputatie. Ga er vooral eens een kijkje nemen: dit soort concerten zijn namelijk een beleving voor iedereen. Goed, misschien houd je niet van de muziek, maar een avondje metal is veel meer dan dat. In geen enkel genre is de saamhorigheid groter. Kijk door de lange haren, zwarte T-shirts en lederen armbanden heen en je ziet gezellige en ruimdenkende jongens en meiden die verbroedering zoeken in muziek: je wordt als buitenstaander meteen opgenomen. Ik kwam daar op mijn zestiende al achter en heb nu alweer zin om me begin augustus, als de Finse vikingmetalheads van Ensiferum langskomen, onder te dompelen in een van de leukste muziekscenes van de stad.

Paul tipt voor september

Paul Gersen (33) is, naast Arnhemmer, hoofdredacteur van muziekmagazine Lust For Life. Er zijn weinig concerten in de stad die aan zijn aandacht ontsnappen. Voor Uit In Arnhem tipt hij maandelijks de leukste.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020