In 2016 maakte Lowie van Oers de veelgeprezen solo TURING (Theaterkrant *****). Nu werkt hij met regisseur Suze Milius bij De Nieuwe Oost aan de voorstelling Over de natuur van de dingen, een reisverhaal over mensen die maar niet van hun plek komen. Hieronder lees je zijn column.

Over de natuur van de dingen

Een meisje loopt na een eindexamenfeest naar huis. Klaar om de wereld te ontdekken raakt ze verdwaald in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Ze herkent de straten niet, de huizen heeft ze nooit eerder gezien.

Een man ligt wakker in de slaapkamer van een huis dat veel te groot is voor hem en zijn dochter. Hij stapt uit bed, loopt de tuin in en kijkt naar boven. Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook, steeds iets verder weg.

Regisseur Suze Milius ontving op het Nederlands Theater Festival de Erik Vos Prijs 2018, de prijs voor bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers. Milius krijgt de prijs voor haar ‘empathische en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling’, die ‘nieuw, overtuigend en belangwekkend’ is volgens de jury.

Over de natuur van de dingen

 • Datum: 13 t/m 17 november
 • Locatie: Theater a/d Rijn
  * vrijdag 29 maart in Stadstheater Arnhem.
 • Tijd: 20.00 uur
 • Prijs:
  Normaal: €13,50
  Artez student/docent: €5,-
  Gelrepas: €5,-
  CJP/student: €7,50
Column

Tekst: Lowie van Oers

“Vijf jaar geleden zag ik de film Gravity waarin Sandra Bullock een astronaut speelt. Een meteorietenregen overvalt het ruimtestation waar ze werkt, waardoor zij en haar collega George Clooney halsbrekende toeren moeten uithalen, op zoek naar een veilige haven. George vergaat het slecht; halverwege de film wordt hij (op natuurkundig mysterieuze wijze) het heelal in geslingerd om niet meer terug te keren.

Al lezend over ruimtevaart stuitte ik op het ‘overview effect’, dat in 1987 door astronaut Frank White werd beschreven. Dit effect is het gevoel dat veel astronauten hebben als ze de aarde voor het eerst zien zweven in de ruimte. Ze kijken vol verbazing naar de plek waar ze net vandaan kwamen en zien de aarde dan voor het eerst als één geheel, een kwetsbare bal, rondzwevend in eindeloos zwart.

In mijn voorstelling ontmoet je drie personages: het meisje dat net de middelbare school heeft afgerond en weg wil, op reis naar onbekend gebied. Je ontmoet haar vader die, in rouw na het overlijden van zijn vrouw, weer grip probeert te krijgen op de wereld door alleen nog maar in zijn tuin te werken. En de astronaut die het gevoel heeft niet meer terug te kunnen naar de aarde. Drie mensen die een poging doen om vat te krijgen op alles wat er is. De dood, het leven, de eenzaamheid, het huis, de ruimte en de ander; de natuur van de dingen.”

Lowie van Oers (1987) is schrijver en theatermaker. In 2012 studeerde hij als acteur af aan de Arnhemse toneelschool. In 2016 schreef hij zijn eerste theaterstuk: de monoloog TURING (Theaterkrant *****) over wiskundige Alan Turing.

Directeur Eve Hopkins over Over de natuur van de dingen:

“Lowie vertelt kleine verhalen binnen het grote geheel – over hoe de mens zijn weg zoekt in de wereld en daarbij al dan niet moedwillig verdwaalt. Door het spoor bijster te zijn, kom je soms onverwachts op de juiste plek terecht.”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020